Франкфурт не иска банкерите от Лондон

 news.ibox.bg
Франкфурт не иска банкерите от Лондон

В битката за привличане на нови работни места във финансовата сфера от Лондон като победител се очертава Франкфурт. Поне 9 банки вече заявиха, че ще се преместят в германския град, което ще донесе нови 10 000 работни места и над 100 милиона долара допълнителен приход от данъци.

"Brexit ще окаже много лошо влияние върху хората със средни доходи", казва пред Bloomberg Миша Хинц, собственик на книжарница "Карл Маркс" в града. Думите му не се различават от мнението на множество метни активисти, които искат да защитят града си, който описват като "уютен и удобен без особена нужда от парите и блясъка, който богатите новодошли ще донесат със себе си". "Може да е добре за конкурентноспособността на града на международно ниво, но ние имаме нужда от жилища на достъпни цени. И гражданите нямат право на глас", допълва той.

Дългогодишните жилите на Франкфурт не са особено щастливи от предстоящото идване на множество банкери. Самите банкери обаче също не са особено ентусиазирани. Градът, в който живеят около 700 000 души, може да бъде описан като "ленив", особено спрямо Лондон.

Запитани от медията, няколко десетки професионалисти от финансовия сектор казват, че нямат желание да се преместят в града. Други кроят планове да оставят семействата си в Лондон и да спят в хотели по няколко дни седмично във Франкфурт, а трети ще се преместят, но с уговорката, че няма да останат повече от една-две години.

За банкерите "сметките може да казват "да" за Франкфурт, но сърцето със сигурност казва обратното", казва Джон Пърсел, мениджър по подбор на персонал в Лондон.

Във Франфурт има две дузини театри, докато в Лондон те са доста повече. Ресторантите, наградени със "звезди" от Michelin - най-старият европейски гайд, са едва 11 в германския град, а в Лондон - 72. И докато улиците на столицата на Великобритания кипят от живот ден и нощ, според германските закони магазините затварят в неделя, превръщайки търговските зони в "призрачни градове".

"Brexit може донесе много на икономиката на Франкфурт, но градът трябва да подобри инфраструктурата си и да създаде дузина нови театри и стотина нови ресторанти", смята главният изпълнителен директор на Deutsche Bank AG Джон Криан.


Ключови думи : града, лондон, казва, франкфурт, преместят

Виж оригиналната статия в news.ibox.bg