Френските банкери в Лондон се готвят да се върнат в Париж след Брекзит

 dnevnik.bg
Френските банкери в Лондон се готвят да се върнат в Париж след Брекзит

© Neil Hall, ReutersМасово базираните в Лондон банкери си припомнят германски език, подготвяйки се да се преместят във Франкфурт след Брекзит. Но висшите служители във френските инвестиционни банки се готвят да кажат "уи" на натиска на правителството да се върнат в Париж, пише агенция "Ройтерс".


Повечето международни банки в Лондон вече обявиха къде ще преместят европейския си бизнес в случай на "твърд" Брекзит, при който вече няма да имат достъп до единния пазар. Франкфурт е фаворит, само "Дойче банк" ще премести там близо 4000 работни места. Френските банки засега се колебаят.


"Администрацията на (президента Еманюел) Макрон наистина настоява банките да преместят някои от нас в Париж, създава международни училища и говори за данъчни облекчения", коментира висш банкер в една от трите най-големи френски инвестиционни банки. "Аз лично се готвя за живот там. Освен ако няма да сделка за "мек" Брекзит, това е почти неизбежно."
Базиран в Лондон източник на друга банка потвърждава това. "Повечето американци се местят във Франкфурт и вече са напред в планвоете си, така че върху нас има голям натиск".


Източник от френското финансово министерство настоява, че върху банките не се оказва неподходящ натиск, но признава, че правителството би искало те да снабдят Франция с повече работни места. "Кабинетът върши много неща, за да ги привлече, например отмени данъка върху богатството. Искаме банките да изпълнят обещаното, да направят конкретен жест".


Френските институции могат да си позволят да изчакат за повече яснота около Брекзит, защото, благодарение на централите си в Париж, имат лиценз да работят в ЕС – нещо, което американските банки нямат, защото вършат почти всичката си европейска дейност в Лондон.


Двете най-големи инвестиционни френски банки в Лондон - BNP Paribas и Societe Generale, нямат твърди планове, макар че изпълнителният директор на втората заяви пред "Ройтерс" през юни, че може да премести 300-400 души от 2000 екип в Париж.


Елисейският дворец иска да убеди финансовата общност, че секторът вече не е "враг", както го бе нарекъл предишният президент Франсоа Оланд. "Предишното правителство бе идеологически настроено; това е прагматично", казва висш френски банкер пред "Ройтерс".


Всичко, което трябва да знаете за:

Преговорите за Брекзит (78)


Ключови думи : банките, ройтерс, лондон, банки, париж, френските, инвестиционни, брекзит, франкфурт, преместят

Виж оригиналната статия в dnevnik.bg