Галъп: Българите поставят справедливостта над закона, половината винят държавата за проблемите си

 big5.bg

30 години след началото на промените: Щрихи от отношението на българите към някои обществени авторитети

 

Морал, закон, обществено мнение, държава, религия – основни възможни авторитети, които регулират отношенията в едно общество. „Галъп интернешънъл“ провери какво е най-общо мисленето на българите към тях – като част от поредица изследвания, свързани с тридесетата годишнина от началото на демократичните промени у нас. Предишната публикация от поредицата – за отношението на българите към демокрацията – може да видите ТУК.

Българите в немалка степен са склонни да винят държавата си за своите проблеми. Младите поколения – по-малко. Мнението на другите за нас се оказва по-скоро важно. И тук по-младите хора са по-освободени. Пред формалното спазване на закона, може би се предпочита едно по-общо усещане за справедливост. Църквата е сред почитаните авторитети, макар да са видими проблемите в нейния публичен образ.

Данните са част от ежемесечната изследователска програма на „Галъп интернешънъл“.  Изследването е проведено лице в лице в периода между втори и девети август 2019 г. сред 839 души и е представително за населението на България на възраст 18+. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Държавата е виновна?

Оказва се, че три десетилетия след началото на демократичните промени в България близо половината (46%) от обществеността у нас е склонна да се съгласи, че държавата е виновна за повечето проблеми в живота ни. 42% е делът на тези, които не са съгласни с такова твърдение, а 12% не могат да кажат. Така ..


Ключови думи : част, различни, ясно, обществото, хората, началото, ролята, закон, държавата, живота, като цяло, другите, внимание, младите, оказва, важно, проблемите, институции, мнението, религията, голяма степен, справедливост, духовници, 50%, към църквата, кажат, отношението, виновна, без отговор, респонденти, авторитети, галъп интернешънъл“, мен лично, преценя без, българите към, отговорстойност отнася, повечето проблеми, винят

Виж оригиналната статия в big5.bgпоследни новини

Лудогорец напира за двама от Левски

16 юли 2020 02:02:00 sportal.bg
Лудогорец напира за двама от Левски

Шампионът Лудогорец отново пробвада привлече звездите на Левски Станислав Иванов и Найджъл Робърта. Разградчани вече са влезли в контакт със сините. През мита ...