Гърция ще раздаде "социални дивиденти" за над 1 млрд. евро

 investor.bg

Пенсионери протестират в Атина срещу орязването на пенсиите през 2016 г. Снимка: Архив Ройтерс

Гърция ще разпредели над 1 млрд. евро правителствени средства на семейства и пенсионери, които са били засегнати от строгите икономии, съобщи CNN Money, позовавайки се на премиера Алексис Ципрас.

Още 360 млн. евро ще отидат за Public Power Corporation, за да гарантират, че цените на енергията няма да се покачат през 2018 година.

Плащанията за "социални дивиденти", които ще бъдат направени през декември, са възможни благодарение на по-големите от очакваното бюджетни спестявания на страната.

Според правилата, определени от нейните кредитори, Гърция трябва да задържи бюджетен излишък от поне 1,75%. Но икономистите очакват излишъкът да достигне 3% тази година благодарение на по-високите данъчни приходи и допълнителните съкращения на разходите.

Още по темата

Инвестиционни проекти за 11 млрд. евро в Гърция се бавят заради бюрокрация

Големият проблем на Гърция с данъците

Повратна точка за икономиката на Гърция


Ципрас бе избран за премиер с обещанието да сложи край на годините на тежка икономия, предписана от Европейския съюз и Международния валутен фонд. Двете групи са отпуснали на Гърция над 300 млрд. евро, за да предотвратят неизпълнението на задълженията на страната и отмяна на еврото. В замяна те поискаха дълбоки съкращения на разходите и повишаване на данъците, припомня CNN Money.

Ципрас бе принуден да се съгласи с още по-драстични мерки, за да осигури трета спасителна операция през 2015 г.

Гърция изглежда се придържа към плана и икономиката отново расте след години на рецесия. Европейската комисия очаква гръцката икономика да нарасне с 1,6% през тази година и с 2,5% през 2018 г. и 2019 г.

Ципрас заяви, че 720 млн. евро ще бъдат разпределени на приблизително 3,4 милиона семейства с ниски и средни доходи. Освободените от данъци плащания ще варират в зависимост от размера и доходите на семействата.

Още 315 млн. евро ще бъдат предоставени на пенсионерите под формата на отстъпки за плащания за здравни грижи.

Предстои да видим как ще бъде приет този ход от европейската общност. Ципрас разгневи международните кредитори на Гърция миналата година, когато обяви бонуси от 600 млн. евро за пенсионерите в страната.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова


Ключови думи : гърция, ципрас, страната, млрд евро, млн евро

Виж оригиналната статия в investor.bg