ГЕРБ иска промени в Конституцията, за да се разследва приватизацията без давност

 offnews.bg
ГЕРБ иска промени в Конституцията, за да се разследва приватизацията без давност

ГЕРБ внася промени в Конституцията за премахване на давността за престъпления при приватизационни сделки от 1992 до 2017 г. 

Решението на партията обяви депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов, след като Йордан Цонев от ДПС съобщи, че започват да събират подписка за същата промяна. 

Съгласно Конституцията без давност са само престъпленията срещу мира и човечеството. Ако промяната бъде приета, към тях ще се добавят и престъпленията, свързани с приватизационни сделки. 

Кирилов подчерта, че досега е имало разследвания на такива престъпления, но много производства са били прекратени по давност, която в момента е 5 години. 

За бърза промяна в Конституцията са необходими 180 гласа. Ако не се съберат толкова, за по-бавната процедура са необходими 160 гласа "за".

От ГЕРБ подчертаха, че от БСП зависи дали промяната ще стане факт по бързата процедура, тъй като "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" вече са декларирали подкрепата си. 

Парадоксално, очакваме подписа на Нинова да развалим лошите приватизационни сделки. Тя е "златният пръст", коментира депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Имаме декларацията на Нинова за притежаване на над 5500 акции в "Техноимпекс". През 2005 г. тя притежава 7200 акции, саморъчно подписани от нея. В декларацията й пред Сметната палата, когато е освободена като зам.-министър, тя посочва, че притежава над 65 000 лв. от продажбата на акции в "Техноимпекс". Нинова влязла в борда и на друга държавна фирма - "Техноимпортекспорт", на 30 юни 1997 г.", каза Атанасова. 

"Ако опозицията не ни подкрепи, тогава Конституцията изисква 2/3 от общия брой на народните представители, като гласуването се провежда 2 месеца след предходното. "Обединени патриоти“ и ДПС, "Воля" са заявявали отдавна, че ще се борят със всякакви порочни практики, смятам, че ще ни подкрепят. Очакваме и "златния пръст" на Корнелия Нинова да се подпише. Парадоксално ще е, когато БСП се опитва да се пребори с паралелната държава, дали ще се пребори със съвестта на Корнелия Нинова и ще се подпише", подчерта тя.

Данаил Кирилов уточни, че ГЕРБ са обсъдили всички правни възможности, включително за промени в Наказателния кодекс и Конституцията, като според тях това е най-доброто решение. 

Крайният срок е фиксиран до 2017 г. защото към момента има около 20 нераздържавени държавни търговски  дружества и те са в забранителния списък. Няма да бъде създаван специален орган, извън тези в Конституцията, уточни той и допълни, че не става въпрос за разваляне на приватизационни договори, а за наказания на виновните за неизгодни сделки.

По думите му това се налага, защото престъпленията, свързани с приватизацията, имат специално значение за българското демократично развитие. 


Ключови думи : герб, дпс, промени, кирилов, акции, нинова, конституцията, престъпленията, давност, приватизационни сделки

Виж оригиналната статия в offnews.bg