ГЕРБ срещу БСП: Предложението за мораториум върху нови частни болници е противоконституционно

 dariknews.bg
ГЕРБ срещу БСП: Предложението за мораториум върху нови частни болници е противоконституционно

ГЕРБ видя поредния опит на БСП за политическа употреба на проблемите в здравеопазването в лансираните по-рано от левицата идеи за реформа на системата. В никакъв случай не разделяме видовете собственост, решихме през 2018 г., за да се прецизира националната здравна карта, една година касата да не финансира нови частни структури. Това коментира в кулоарите на Народното събрание председателят на здравната комисия Даниела Дариткова.

 

В същото време, подчерта тя, всеки по конституция има право на нова стопанска инициатива. Проблемът, по думите й е, когато тези нови структури сключват договори и черпят ресурси от национален фонд. В този смисъл, смята Дариткова, предложението на БСП може да бъде определено като противоконституционно.

 
Промяна в модела на политикa за здравеопазване поискаха депутати от БСП

Важно е да видим елементите на предложенията на левицата, защото преди няколко дни г-жа Нинова смело излъга, че в закона за бюджета на НЗОК и на държавата за догодина те вече били предложили да отпадне функционирането на болниците като търговски дружества, подчерта Даниела Дариткова.

 

Председателят на здравната комисия беше категорична, че такова предложение не е имало, а в закона за лечебните заведения пише, че всички болници се регистрират по него, тъй като той е основополагащ за функциониране на структурите за медицинска помощ у нас. По думите й, консенсусът е разковничето за устойчива здравна политика.

Хасан Адемов: За да се пререгистрират, лечебните заведения трябва да минат през фалит


Ключови думи : бсп, дариткова

Виж оригиналната статия в dariknews.bg