ГЕРБ трескаво започна да брани приятелството с Русия

 offnews.bg
ГЕРБ трескаво започна да брани приятелството с Русия

Депутати от парламентарната група на ГЕРБ започнаха усилено да бранят приятелството на България с Русия след доклада на правителството за националната сигурност, който излезе вчера и чийто извод е, че Русия е една от основните външнополитически заплахи за България.

"Не съм запознат с този доклад, но политиците определено пречат на приятелството и отношенията между българите и руснаците. Колкото по-малко се месят, толкова по-добре е за любовта между двата народа", каза депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев в кулоарите, който е и съпредседател на Групата за приятелство с Русия.

„Дори и сега, когато беше традиционната среща на русофилите в България, казах, че когато говорим за русофилство и за любовта към Русия, надали някой има предвид Путин, Горбачов, Брежнев или Сталин във времето", каза още той.

Изненадващо и депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров засега темата с приятелството с Русия: "Докладът за състоянието на националната сигурност няма да навреди на отношенията между България и Русия".Той похвали доклада и го нарече "чудесен доклад, който разкрива хибридната война срещу правителството".

Тодоров дори започна да дава примери с българските градове, пълни с живеещи руснаци - Бяла, Поморие и колко "прекрасни са руснаците" - не пият, не пушат". 

Все пак Тодоров изкара една подробност: „Ще ви кажа нещо, което е публична информация. В един от докладите на СГС преди няколко месеца, който беше препечатан в сп. „L`Europeo“, бяха публикувани имената, наказателните дела и разрешенията за СРС, които ДАНС е искала от СГС за изпълняване на законни СРС спрямо руски търговски представители и други представители на руската федерация. Доколкото знам в прокуратурата има разследване по този повод“, посочи той.

Коалиционният партньор Обединени патриоти също коментираха темата. Депутатът Милен Михов каза, че засиленото военно присъствие на Русия в Черноморския басейн и нарастването на военните сили на Руската федерация представляват "несъмнено нещо тревожно" спрямо българската национална сигурност.

По думите му изострените отношения между ЕС, НАТО и Русия не могат до доведат до друг извод освен нарастване на заплахата към националната сигурност.

„В доклада се казва ясно за засилените опити на Русия да формира сфери на влияние, включително и в България, чрез различни икономически, политически и културни средства“, заяви Милен Михов.

А по думите му това, което следва, е засилване на отбранителните способности на България, увеличаване на бюджета и боеспособността на Българската армия.

"За всеки информиран гражданин е видно, че Студената война се завръща в Европа и това не е радостна новина“, коментира още Милен Михов.

Все пак и той защити приятелството и добрите отношения с Русия. „Русия е изключително важен фактор в България, исторически и политически значим. Оценката за този фактор трябва да бъде обективна“, каза още Милен Михов.

Неговият колега обаче проф. Станислав Станилов каза друга гледна точка: "Това са натовски глупости!"

Опозицията се включи подобаващо: Зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев коментира, че това е "поредната неадекватност на правителството".

„Последните няколко правителства показват склонност към определено антируско настроение. Българските политици трябва еднакво добре да говорят и руски, и английски“, посочи депутатът от БСП. „Това че поддържаме и бихме могли да поддържаме добри отношение с Москва не значи, че се отказваме от евроатлантическата посока на България. Именно това, че сме членове на НАТО и ЕС означава, че можем да бъдем мост на тези световни сили с Русия и трябва да бъдем, защото имаме обща история“, каза още Антон Кутев.

Иначе докладът на правителството вече е в парламента и ще се разглежда и обсъжда на комисии, а какво ще следвеа след това обсъждане - Ами нищо!. Просто народните представители ще са запознати, коментираха още депутатите в кулоарите на парламента.


Ключови думи : българия, русия, правителството, герб, депутатът, тодоров, доклада, представители, каза още, антон, националната сигурност, приятелството, милен михов

Виж оригиналната статия в offnews.bg