Германските социалдемократи позволиха на Шулц да започне разговори за коалиция с Меркел

 dnevnik.bg
Германските социалдемократи позволиха на Шулц да започне разговори за коалиция с Меркел

© Fabrizio Bensch, Reuters

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц на конгреса.Германската социалдемократическа партия (ГСДП) гласува със значително мнозинство, за да даде мандат на ръководството си и на лидера си Мартин Шулц да преговаря с консерваторите на канцлера Ангела Меркел за съставяне на правителство.


Така на конгрес на партията в Берлин 600 делегати решиха да подкрепят преговори с "отворен край", които могат да доведат до съставяне на правителство, отбелязва сп. "Шпигел" в онлайн изданието си. Вотът дава на ръководството няколко различни възможности, включително "голяма коалиция", неформално сътрудничество или подкрепа за правителство на малцинството и съответно за определени законодателни инициативи в парламента.


Идеята за тази коалиция - каквато досега управляваше в Берлин от 2013 г. насам - се възроди, след като преговорите за съставяне на т. нар. "Ямайка" (консерваторите на Меркел, баварската десница, либералите и зелените) се провалиха в средата на ноември.
Първоначално Шулц, който на изборите беше конкурент на Меркел за канцлерския пост, отхвърляше идеята за повторение на коалицията и настояваше, че ГСДП ще остане в опозиция, ако не се проведат нови избори.


Първата среща за съставяне на коалиция може да се случи дори идната седмица. Решението в четвъртък все още не е за преговори - след сондажите, които евентуално ще започнат в средата на месеца, ще трябва да има отделен конгрес, на който отново да се гласува дали Шулц и Меркел да преговарят за голяма коалиция.


Всичко, което трябва да знаете за:

Изборите в Германия (211)


Ключови думи : правителство, коалиция, меркел, шулц, съставяне

Виж оригиналната статия в dnevnik.bg