ГПР отбеляза намаление на годишна и месечна база през февруари

 investor.bg

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Докато заемите на фирмите и домакинствата имаха движение в различни посоки на годишна и месечна база, годишният процент на разходите (ГПР), който включва всички разходи по управление на заема, през февруари отбеляза намаление в сравнение с година по-рано и в сравнение с януари.

Според предварителните данни на Българската народна банка ГПР на заемите за потребление в левове през миналия месец в сравнение с година по-рано се понижава с 0,31 пр.п. до 9,36%, а по тези в евро – с 0,42 пр.п. до 4,45%.

През февруари годишният процент на разходите по жилищните кредити в левове спада спрямо февруари 2019 г. с 0,40 пр.п. до 3,25%, а по жилищните кредити в евро - с 0,45 пр.п. до 3,88%.

На месечна база годишният процент на разходите по кредитите за потребление в левове намалява с 0,66 пр.п., а по тези в евро - с 0,24 пр.п. При жилищните кредити в левове той се понижава с 0,01 ....


Ключови думи : разходите, понижава, сравнение, фирмите, домакинствата, годишна база, рано, сектор, годишният процент, увеличава, кредитите, потребление, 17%, месечна база, спада, заемите, гпр, през миналия месец, средната лихва, средният лихвен процент, левове намалява, млн евро договорени, жилищните кредити, овърдрафта, евро намалява, левове през, другите кредити, при жилищните, салда, през февруари 2020

Виж оригиналната статия в investor.bg