Гражданите на съседка на България дължат 98 милиарда евро на държавата

 news.ibox.bg
Гражданите на съседка на България дължат 98 милиарда евро на държавата

Неизплатените данъци са сред проблеми на балканските икономики в по-малка или по-голяма степен. Но в една от българските съседки те недостига на плащанията към хазната достигат впечатляващи размери.

В Гърция неизплатените налози само за август месец са достигнали близо 1 милиард евро, пише местното издание Kathimrini, позовавайки се на данни от Независимият орган за държавни приходи (IAPR).

Това обаче не е такава изненада за правителството, като в проектобюджета за следващата година е записано, че приходите от данъци ще бъдат с над 1,8 милиарда евро по-малко от предварително планираното.

Данните на IAPR сочат, че само от края на юли до края на август несъбраните приходи са 1,07 милиарда евро, а тези от началото на годината се изчисляват на 8,55 милиарда евро. От първата сума 938 милиона евро са задължения на домакинствата и бизнеса.

От ведомството изчисляват, че 3,85 милиона данъкоплатци и компании дължат на държавата 98,2 милиарда евро, като този размер вероятно ще нарастне до 100 милиарда евро до края на годината.

В същото време в хазната са влезли 3,15 милиарда евро задължения през първите 8 месец ана годината. Това включва 1,97 милиарда евро стари задължения и 1,17 милиарда евро нови.


Ключови думи : края, милиарда евро, годината, задължения

Виж оригиналната статия в news.ibox.bg