Гуам пусна листовки как да се действа при нападение от Северна Корея

 dnevnik.bg
Гуам пусна листовки как да се действа при нападение от Северна Корея

© Reuters

Изглед към гр. Тамунинг, ГуамСлужбата за гражданска защита на остров Гуам, американска територия с ограничено самоуправление близо до Корейския полуостров, започна да разпространява листовки, които да помогнат на жителите да се подготвят за ракетно нападение от Северна Корея. В петък, часове след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши Северна Корея с "огън и ярост", тя отвърна, че до средата на август ще има план за ракетна атака срещу Гуам.


Ако бъде отправено предупреждение за нападение, жителите на американската територия Гуам трябва бързо да се скрият в бетонна постройка, за предпочитане под земята, и да останат там, докато не получат други инструкции, се казва в листовката. Ръководството, озаглавено "Подготовка за надвиснала ракетна заплаха", включва съвети за събиране на комплект за спешни случаи, напътствия за оставане в бетонни или тухлени постройки и напомняния за запазване на спокойствие, пише БТА.


"Не гледайте блясъка или огненото кълбо - може да ви заслепи", е друг от съветите. "Легнете хоризонтално на земята и си покрийте главата".
Листовката включва и инструкции за отстраняване на радиоактивен материал: "При възможност се изкъпете с много сапун и вода, за да помогнете за отстраняване на радиоактивното заразяване." Но не драскайте, нито търкайте кожата и "не използвайте лосион за коса, защото той ще закрепи радиоактивния материал към косата ви".


Властите не са повишили нивото на заплаха за Гуам, въпреки че Северна Корея обяви планове за удар близо до острова в близките седмици, каза губернаторът на Гуам Еди Калво. По думите му много сгради в Гуам са построени така, че да устоят на силен тайфун, но нищо не може да защити от термоядрено нападение. Президентът на САЩ Доналд Тръмп разговаря с Калво по телефона и го увери, че Гуам е в безопасност. "Ние сме с вас на 100 процента", каза Тръмп, "Вие сте в безопасност."


Листовките, изглежда, не предизвикват особена тревога, нито се отразяват върху всекидневния живот в Гуам, отбелязва агенцията. Повече за острова и защо Северна Корея заплашва именно него, четете тук.


Ключови думи : тръмп, нападение, северна корея, гуам

Виж оригиналната статия в dnevnik.bg