Herald Sun: България - единственият европейски съюзник на Северна Корея

 actualno.com
Herald Sun: България - единственият европейски съюзник на Северна Корея

Мнозина недоумяват как може толкова изолирана страна като Северна Корея да оцелява и за се издържа. Отговорът всъщност се крие до голяма степен в съюзниците на КНДР. Най-големите й поддръжници са Китай и Русия, но зад режима в Пхенян стоят също така и Пакистан, Бенин, Малайзия, Мадагаскар и България, пише Herald Sun.

Реклама

България

Единственият приятел на Северна Корея в Европа е България. Двете страни са съюзници от 1948 г. - по време на ранния комунизъм в балканската държава.

През 1970 г. София и Пхенян подписват и двустранен договор за сътрудничество. През март 2017 г. обаче София обяви, че ще "вземе всички необходими мерки" да наложи санкциите на ООН срещу Северна Корея.

България прие ограничение на вноса на въглища и желязна руда от КНДР и дори намали персонала на севернокорейското посолство в София.

"България отдава голямо значение на поддържането на мира и стабилността в Североизточна Азия и се придържа строго към позициите на международната общност за денуклеаризация и установяване на мир и стабилност на Корейския полуостров", гласи официалната позиция на София.

Китай и Русия

Отношенията на КНДР с най-влиятелните й съюзници са сложни.

Китай и СССР подкрепиха Северна Корея по време на Корейската война и запазиха тесни икономически връзки след края й. Това сътрудничество обаче никога не е било безоблачно.

"Бившият лидер Ким Ир Сен беше яростен националист и преследваше политически фигури в страната, които подозираше в близки връзки с Китай и Русия. Това продължи и при неговите наследници. Всъщност, привързаността на Китай и Русия към КНДР далеч не е толкова голяма, колкото смятат някои западни анализатори", коментира професорът по азиатска история Теса Морис-Сузуки.

Китай

Връзката между Северна Корея и Китай датира от 1961 г., когато комунистическите държави подписват договор за приятелство и сътрудничество.

Двете страни споделят обща граница и Пекин е основният търговски партньор на Пхенян. Миналата година на Китай се падаха над 90% от севернокорейската търговия, включително вносът на въглища, петрол, риба и желязна руда.

Връзката между съюзниците обаче става нестабилна на фона на опитите на Китай да удържа ядрения устрем на Ким Чен Ун. Въпреки заявките на Китай, че няма да допусне война на Корейския полуостров, Пхенян гледа на нея повече като икономически и търговски партньор, който няма влияние върху въпроса с ядрената програма.

КНДР се присмя на новите санкции на ООН

КНДР отхвърля изцяло новия пакет от санкции, предвиден от резолюцията, приета от Съвета за сигурност на ООН, съобщи агенция "Рьонхап", ...

Прочети повече

Русия

Русия и КНДР споделят тясна граница, която се ползва главно като маршрут за внос на стоки, основно петрол.

През 2012 г. Русия се съгласи да опрости дълга на Северна Корея от времето на СССР, а 2015 г. бе обявена за година на приятелство, политическо и икономическо сътрудничество между двете държави.

Наскоро руският президент Владимир Путин обяви, че затегнатите санкции срещу Пхенян ще са контрапродуктивни, а евентуална военна интервенция ще бъде "глобална катастрофа".

Северна Корея: САЩ ще изпитат най-голямата болка

Севернокорейският посланик в ООН предупреди, че "предстоящите мерки" ще "накарат САЩ да изпитат най-голямата болка, която някога са п...

Прочети повече

"Русия осъжда севернокорейските опити. Считаме ги за провокация, но нагнетяването на военна истерия няма да доведе до нищо добро. Може само да доведе до глобална катастрофа. Няма друг път освен мирния", заяви Путин.

Африканските държави

На фона на влошаващите се търговски отношения с Китай, Северна Корея се обръща към Африка. Пхенян се радва на добри дипломатически, военни и икономически връзки с няколко африкански държави, някои от които датират от 70-те години. Тогава немалко страни от Черния континент се възхищаваха на модерния комунизъм на КНДР.

"Северна Корея отдавна опитва да култивира връзки с държави от Азия и Африка, и в части от Африка действително получава симпатии. Но за тези страни отношенията с Китай са по-важни, така че те вероятно ще следят действията на Пекин", коментира Морис-Сузуки.

Новите санкции срещу КНДР са факт, Русия специално наблегна на "жестоката реакция"

Съветът за сигурност на ООН прие с пълно единодушие предложената от САЩ резолюция за налагането на нови, по-строги санкции срещу Северн...

Прочети повече

Изградени са оръжейни производства в Мадагаскар, Конго, Етиопия и Уганда. В Бенин, Мозамбик, Зимбабве и Нигерия пък е популярно севернокорейското полицейско обучение. Египет и Либия пък купуват поточни линии за балистични ракети от Северна Корея.

Пакистан

КНДР и Пакистан имат връзки в сферата на дипломацията, сигурността и икономиката от средата на 70-те години. През 90-те, когато пакистанският премиер Беназир Бхуто внесе ракети с голям обсег от Северна Корея, отношенията между двете държави се задълбочават още повече. В замяна, Пакистан снабдява КНДР с ядрени технологии.

Въпреки че нестабилността около Пхенян руши репутацията на Исламабад, Пакистан запазва непокътнати военните си отношения със Северна Корея заради вътрешни интереси и за да демонстрира лоялност към Китай.


Ключови думи : българия, държави, русия, софия, китай, сътрудничество, сащ, страни, оон, търговски, връзки, пакистан, икономически, кндр, африка, северна корея, отношенията, санкции срещу, прочети повече, пхенян

Виж оригиналната статия в actualno.com