Хиляди гърци стачкуваха в Атина срещу нови икономии

 investor.bg

Снимка: Архив Ройтерс

Хиляди гръцки протестираха в централната част на Атина в петък срещу новите реформи, включително ограниченията върху правото на стачка, които парламентът трябва да одобри следващата седмица в замяна на спасителни средства, пише Ройтерс.

При първото голямо протестно шествие за 2018 г. спирането на атинското метро, използвано от около 938 хиляди пътници дневно, причини задръствания в града с население от 3,8 милиона души.

Корабите не можеха да плават, тъй като работниците стачкуваха, а държавните болници трябваше да разчитат на резервен персонал, докато лекарите отказвали да работят. Очаква се стачката да продължи и в понеделник.

Още по темата

Гърция е готова с нови реформи и мерки за икономии, за да умилостиви кредиторите

2018 г. е решаваща за Гърция


Законопроектът, в очакване на одобрението на парламента в понеделник, ще преструктурира семейните обезщетения, ще въведе нов процес за възбрани за просрочени заеми и ще затрудни стачката.

Имаше леко напрежение около парламента, когато някои протестиращи се опитаха да се приближат до сградата. Бяха отблъснати от полицията със сълзотворен газ.

Проектозаконът възмути мнозина гърци, които смятат, че условията на живот и доходите са се понижили, откакто страната за пръв път потърси международна помощ за предотвратяване на фалита през 2010 г., и след това поиска още два спасителни заема.

Правителството заяви, че се нуждае от реформи, за да получи спасителни траншове. Последният спасителен план, който възлиза на 86 млрд евро (104 млрд. Долара), изтича през август. Новият транш се очаква да бъде на стойност около 4,5 млрд. евро.

По статията работи: Веселина Василева


Ключови думи : млрд, реформи, спасителни

Виж оригиналната статия в investor.bg