Холандската икономика ще нарасне по-бързо от очакваното през 2018 г. и 2019 г.

 investor.bg

Снимка: Архив Ройтерс

Холандската икономика ще нарасне по-бързо от очакваното през 2018 г. и 2019 г. на фона на нарастващите заплати и исторически ниската безработица, водещи до бум в потребителските разходи, съобщи Ройтерс, позовавайки се на прогноза на централната банка.

Банката очаква растеж от 3,1% през 2018 г., което е с цял процентен пункт повече от прогнозирания ръст през юни. Растежът ще се забави до 2,3% през 2019 г., което също е значително по-силна прогноза от предходната.

Още по темата

Графика на деня: Холандия се насочва към нов ипотечен риск

Холандия отчита бюджетен излишък за пръв път от 2008 г.


„Икономиката процъфтява по всички направления“, заяви гуверньорът на централната банка Йо Суонк.

По думите му високите темпове на растеж ще продължат, докато безработицата ще спадне до много ниско ниво.

Холандската икономика надмина всички очаквания тази година, повече от всяка друга страна в еврозоната, като ускори международната търговия и увеличи заетостта, ускорявайки темпа на растеж до най-високото ниво през последното десетилетие (3,3%).

През следващите години вътрешното търсене ще бъде основен двигател, тъй като силният пазар на труда води до по-бърз растеж на заплатите и увеличаване на недостига на работна ръка в сектори, включително строителство, комуникационни технологии и други сектори на услугите.

Но заплатите ще нараснат по-слабо, отколкото обичайно сочи темпът на икономически растеж, държейки под контрол покачването на потребителските цени, заяви ръководителят на централната банка. Очаква се инфлацията да нарасне от 1,4% на 2,3% през 2019 г., но само поради по-високата данъчна ставка, която се очертава през тази година.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова


Ключови думи : растеж, централната банка, нарасне, през 2018, холандската икономика

Виж оригиналната статия в investor.bg