Христо Иванов се оплака, че БНТ и още две телевизии го спрели да говори за "Булгартабак"

 actualno.com
Христо Иванов се оплака, че БНТ и още две телевизии го спрели да говори за

За „похлупак от мълчание“ относно „Булгартабак“ заговори лидерът на „Да, България“ и бивш правосъден министър Христо Иванов. Причината – наложено медийно мълчание. Това и липсата на анкетна комисия в парламента, която да проучи дали има контрабанда от „Булгартабак“ през Турция към Близкия изток провокира „Да, България“ да създаде собствена комисия - „Контрабандтабак“, в която са поканени всички, които разполагат с информация за задкулисието около „Булгартабак“. Поканата е отправена към партньорите на партията „от демократичната общност“.

С определението за медийно мълчание, Иванов визира конкретно сутрешния блок на БНТ, където е бил поканен да говори по темата, но гостуването му било отложено за неопределено време, защото имлао нещо по-спешно за отразяване. Днес, 7 декември, в сутрешния блок на националната телевизия, в най-гледното време (между 08:00 и 08:30 часа) гостуваха депутатите от БСП и ГЕРБ Славчо Велков и Маноил Манев, които дискутираха последните политически противоборства между двете партии, с акцент върху изслушването на Бойко Рашков за „масовото подслушване“.

Иванов е сигурен, че това не е случайно: "И ако някой има съмнение за какво става дума, да добавя, че вчера имахме сходни ситуации с още две телевизии. Точно този похлупак от мълчание и страх позволява на цялата схема около "Булгартабак" да съществува с години. Позволи и ще позволява и други подобни казуси – АЕЦ Белене, КТБ, другите гнили ябълки в банковия и застрахователен сектори, черната дупка в здравеопазването…"

Бившият правосъден министър се обръща към работещите в "Булгартабак", като повтаря вчерашните си думи, по време на протеста на служителите на цигарения холдинг – ние не сме ви врагове. „Видях хора които мафията държи в унизителна бедност и подчинение, трови с кална пропаганда и лъжи, ограбва плодовете на техния труд и бъдещето на децата им. Някои от тях сигурно бяха убедени в клеветите и ругатните от раздадените им надписи, от плакатите по стените на София и от страниците на Пеевската машина за лъжи. Някои вярваха, че ние заплашваме техните работни места, че обвиненията в контрабанда са насочени срещу тях, и дюдюкаха с убеденост. Това, което националната телевизия не ми позволи да им кажа днес, е че ние искаме всичко, което искат и те за себе си: нормална работа, в нормална компания, в свободна и правова държава. Ние искаме „Булгартабак“ да има нормален инвеститор с пазарна стратегия, а не анонимен криминален феодал, който източва дружеството и поетапно ликвидира работните места. Искаме служителите да работят и получават адекватно възнаграждение със защитени трудови права, а не да ги държат в зависимост и да ги принуждават да участват в организирани протести като жив щит и да им казват кога да говорят, кога мълчат, и как да гласуват. “

За финал Иванов е категоричен: „Искаме Пеевски и подобните му да не могат да прехвърлят петното на своите престъпления върху невинни хора, както видяхме да се случва това вчера в центъра на София.“


Ключови думи : иванов, искаме, мълчание, булгартабак“

Виж оригиналната статия в actualno.com