HRW: Испанската полиция е използвала прекомерна сила в Каталуния

 actualno.com
HRW: Испанската полиция е използвала прекомерна сила в Каталуния

Испанската полиция е използвала прекомерна сила, когато се е изправила срещу демонстрантите в Каталуния по време на спорния референдум в автономната област, използвайки палки, за да нанася удари по мирни протестиращи и причинявайки им множество наранявания, заявиха от Human Rights Watch – организацията за наблюдение на човешките права.

Реклама

От организацията са получили много обвинения за безпричинно полицейско насилие, извършено на 1 октомври 2017 година и потвърдено от множество свидетелства на очевидци, предава американското електронно издание EurasiaReview.

Пучдемон получи пет дни срок да изясни позицията си за независимостта

Испанският премиер Мариано Рахой даде пет дни на каталунския лидер Карлос Пучдемон, за да изясни позицията си за това дали е обявил н...

Прочети повече

От организацията наблюдател на човешките права са се свързали със свидетели и жертви на насилието и са гледали видео записи, снимков материал и медицински свидетелства от град Жирона и две села край Жирона и Барселона.

Те са заключили, че Гражданската гвардия (Guardia Civil) или в някои случаи части на Националната полиция, са използвали прекомерна сила на три места на 1 октомври, докато са изпълнявали съдебните разпореждания да предотвратят провеждането на плебисцита, предаде Фокус.

„Нашето детайлно разследване на три случая откри, че националната полиция и Гражданската гвардия са приложили прекомерна сила на 1 октомври в Каталуния“, каза Картик Рай, изследовател на Западна Европа от Human Rights Watch. “Полицията може и да е имала на своя страна законното право да приложи съдебната заповед, но това не им позволява да използват насилие срещу мирни протестиращи.“

Рахой отхвърли посредничеството като опция в каталунската криза

Испанският премиер Мариано Рахой отхвърли възможността за посредничество при решаване на кризата с Каталуния.

„Посредничеството ...

Прочети повече


Ключови думи : октомври, организацията, полиция, каталуния, рахой, прекомерна сила

Виж оригиналната статия в actualno.com