И след четвъртият тур не беше избран генерален директор на ЮНЕСКО

 dnevnik.bg
И след четвъртият тур не беше избран генерален директор на ЮНЕСКО

© Reuters

Урната, в която ще се пускат гласовете за кандидатите.Изпълнителният съвет на ЮНЕСКО и днес не успя да избере кандидат за поста генерален директор на организацията, тъй като нито един от претендентите не получи необходимата за победа подкрепа, предаде ТАСС. Утре ще има пети тур на гласуване. В него ще участват представителите на Франция и Египет, а този, който събере повече гласове, ще се състезава с кандидата на Катар.


На днешното гласуване бившият външен министър на Катар Хамад бин Абдулазиз ал Кауари е получил 22 гласа, египетската правозащитничка Мушира Хатаб - 18, а бившата френска министърка на културата Одре Азуле - също 18.
Ако и след петия тур няма ясен победител, изборът ще бъде направен чрез жребий.


Новият шеф на ЮНЕСКО ще бъде утвърден от Генералната конференция на организацията, която е през ноември.
За поста на генерален директор на организацията първоначално имаше девет кандидати. В хода на избора бяха оттеглени кандидатите на Гватемала, Ирак, Азербайджан, Виетнам, Китай и Ливан.


След гласуването на членовете на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО през последните три дни най-голяма подкрепа са получили кандидатите на Катар, Египет и Франция. Преди още да започне гласуването, Гватемала и Ирак изтеглиха предложенията си. По-късно се отказаха кандидатите от Азербайджан и Виетнам.


Ключови думи : юнеско, кандидатите, организацията, катар, тур, генерален директор

Виж оригиналната статия в dnevnik.bg