Янка Такева: На този етап ни удовлетворява това увеличение на учителските заплати

 actualno.com
Янка Такева: На този етап ни удовлетворява това увеличение на учителските заплати

"На този етап ни удовлетворява това увеличение и смятам, че е едно добро начало в посока изпълнението на управленската програма в частта „Средно образование. Следващата стъпка за увеличение на работните заплати трябва да бъде с 20% през месец септември 2018 г., за да може да стане това, което е казало правителството до края на мандата работната заплата на учителите да е 1500 лв. Дълбоко убедена съм, че то ще бъде изпълнено, защото това беше договорено още по време на предизборната кампания. Второто нещо, заради което смятам, че ще бъде изпълнено, е че познавам и министър-председателя г-н Борисов, и министъра на финансите г-н Горанов. Те като обещаят нещо, го изпълняват.“

Реклама

Това заяви в интервю за агенция  "Фокус" председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ Янка Такева за въвеждането на едносменно обучение в училищата.

Системата, която произвежда безработни философи

Вчера Министерски съвет утвърди промени в приема на студенти, увеличавайки важните за икономиката ни специалности, които държавата ще п...

Прочети повече

Според нея увеличението на заплатите на учителите ще успее да привлече повече кадри, защото това е един от основните фактори за привлекателност на професията. По думите ѝ това е и един от факторите за авторитета и социалния статус на учителя. Такева определи като положителна и мярката учителите в малките населени места да получават по-високи заплати от колегите си в големите градове с цел да се привлекат повече кадри в тези региони.

„Това нещо е заложено в промените на Наредбата за работните заплати. То ще влезе в сила от новия бюджет от 1 януари 2018 г. като допълнително възнаграждение за учителите“, допълни още Такева.

"До 2021 г. надали ще имаме възможност за 100% въвеждане на едносменното обучение, но се върви в тази посока. Аз съм дълбоко убедена, че някъде до 2027 г. това ще стане по разчетите на Синдиката на българските учители, като имам предвид големите градове, където децата все още учат на двусменно обучение. Имам предвид и стратегическото развитие на демографията в страната. Отчитаме и други социални фактори, така че СБУ това смята – 2027 г.", каза още Янка Такева.

Нека първо вкараме учениците в клас, а?

МОН няма да удължава учебната година през юли и да скъсява лятната ваканция на учениците. Това каза на пресконференция министърът на об...

Прочети повече

По думите ѝ едносменният режим за самите ученици е по-удобен, както и за родителите им. Според нея е по-добре и за целодневната организация на работа и допълнителната работа с учениците.

„Когато има застъпване на двусменен режим, няма къде да се провеждат консултациите, родителските срещи и допълнителните занимания с деца, които са били първа смяна“, уточни още Янка Такева.


Ключови думи : обучение, учениците, увеличение, заплати, учителите, янка такева

Виж оригиналната статия в actualno.com