Испания заплаши с арест кметовете в Каталуния

 actualno.com
Испания заплаши с арест кметовете в Каталуния

Прокуратурата на Испания разпореди криминално разследване на кметовете в автономния регион Каталуния, които окажат съдействие за организирането на референдума за независимост, насрочен за 1 октомври, предава AFP.

Реклама

Прокуратурата разпореди на кметовете, които досега са се съгласили да помогнат за провеждането на гласуването, да бъдат призовани в съда като официални заподозрени и ако не се явят, „да бъдат арестувани", става ясно от копие на решението, предадено на агенцията.

В понеделник близо 1 милион каталунци се събраха в Барселона, развявайки червено-жълти знамена, за да изразят подкрепата си за независимостта на Каталония от Испания, предава Reuters.

Повечето каталунци смятат референдума за независимост за незаконен

Повечето жители на Каталуния смятат, че референдумът за независимост, който местните власти искат да проведат на 1 октомври, е незаконе...

Прочети повече

На тазгодишния национален ден на Каталуния бе организирано колосално мероприятие посветено на независимостта на областта. Експерти заявиха, че това показва силата на движението за независимост, само три седмици преди да се проведе референдум по въпроса, предаде Фокус.

Демонстрантите формираха човешки кули, катерейки се върху раменете си, което е каталунска традиция. На мероприятието имаше транспаранти с лозунги като „ще бъдем свободна страна“ и други подобни.

По-рано Конституционният съд на Испания постанови, че референдумът не може да бъде проведен, тъй като е противоконституционен.


Ключови думи : кметовете, испания, каталуния, независимост

Виж оригиналната статия в actualno.com