Испанската прокуратура разследва над 700 каталунски кметове заради референдума

 dnevnik.bg
Испанската прокуратура разследва над 700 каталунски кметове заради референдума

© Associated PressИспанската прокуратура съобщи, че разследва над 700 кметове в Каталуния за съдействие при организирането на референдума за независимост, обявен от Върховния съд за незаконен. На полицията е наредено да арестува всеки от тях, който откаже да сътрудничи, предадоха испанските медии и "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.


Просепаратистката коалиция, която управлява автономната област, обяви, че въпреки забраната гласуването ще се състои, и поиска от 947-те кметове в Каталуня да подготвят всичко необходимо за допитването.


Правителството на премиера Мариано Рахой се закани да спре референдума и днес главният прокурор Хосе Мануел Маса възложи на провинциалните прокурори да разследват 712 кметове, които вече да осигурили места за гласуване на 1 октомври. Той нареди на полицията да ги арестува, ако не се явят да дадат показания.


Същевременно днес премиерът на Испания Мариано Рахой призова хората в Каталуня да се въздържат от участие в планирания за 1 октомври референдум за независимост на областта. "Ако някои ви призовава да гласувате, не го правете, защото референдумът няма да се състои, понеже е един абсолютно незаконен акт", каза Рахой.


Мадрид няколко пъти вече нарече референдума противоконституционен.


Ключови думи : кметове, референдума, рахой

Виж оригиналната статия в dnevnik.bg