Историята на българите, която живее зад граница

 actualno.com
Историята на българите, която живее зад граница

"Българската история трябва да бъде осмислена като част от световната история. Така много по-добре ще можем да се ситуираме къде се намираме ние - откъде сме тръгнали и къде искаме да стигнем".

Реклама

Това заяви Теодор Борисов, един от авторите на най-новата историко-приключенска книга „50 места от българската история отвъд България“. Това е първото по рода си издание на българския пазар, което ни изпраща на вълнуващо пътешествие сред значими за родния летопис обекти, намиращи се извън съвременните граници на страната ни.

Светослав Марков и Теодор Борисов

Изданието бе представено в Sofia Live Club пред многобройна публика, дошла да научи повече за местата по света, свързани с миналото на България.

Книгата е дело на авторите Светослав Марков и Теодор Борисов и се издава от Сдружение "Българска история" с подкрепата на Фондация "Българска памет".

По време на събитието, което откри радиоводещата Елена Розберг, авторите и издателите открехнаха завесата за срещите на читателя по страниците на книгата.

Благодарение на нея ще научите за един от от най-големите барелефи на Ботев, намиращ се в столицата на Молдова, Кишинев. Или пък за извисяващата се в Рим статуя на Иван Вазов. Ще узнаете и за мястото, където е отсядал Димитър Димов – на метри от световноизвестния музей „Прадо“ в Мадрид. Страниците ще ви пренесат и край живописното езеро Комо в къщата, в която последен пристан намира Пенчо Славейков. Ще „посетите“ и изящен дворец в Словакия, превърнал се в последно убежище на един прокуден цар.

Ще стигнете и до далечна Нигерия, на 7 000 километра от родината, където ще откриете точно копие на Двореца на културата и спорта във Варна, проектирано от български архитекти. Междувременно пък може да се отбиете и до „Градината на българския народ“ в Израел, както и до десетки други обекти, част от родното минало.

"Старали сме се да бъдем много внимателни в това, което пишем. Това, което вие четете, трябва да бъде максимално близо да историческата истина", коментира още Теодор Борисов пред публиката.

Другият автор на книгата, Светослав Марков, разказа, че е посетил 40 от общо 50-те места, които са описани по страниците на изданието, и сподели, че е трогнат от интереса на хората, дошли на представянето тази вечер.

"Поставихме си за цел да привлечем вниманието на младия човек с това издание. Опитваме се да правим качествена литература, такава, каквато да не те отегчи. Да стане модерно да се чете - това искаме", сподели Марио Мишев от екипа на "Българска история". Марио каза, че общо 19 държави, които са свързани с историческото ни минало, са включени в книгата, като по време на подбора на конкретните места е надделяла идеята за разнообразието. Марио загатна, че е възможно да има и второ издание, като дори вече са набелязани обекти, които да станат част от него.

Светослав Марков, Теодор Борисов, Марио Мишев, Иван Кънчев, Милен Врабевски

Идеята за книгата се е родила спонтанно - пред една карта на България, на която били представени обекти от българската диаспора, сподели на публиката Иван Кънчев от "Българска история". По думите му тази книга освен историческа, е и туристическа. "Идеята е да посетите местата, за които прочитате", разясни още Иван Кънчев.

"Горд съм, че тези млади хора връщат вярата в това да живеем заедно и да живеем в мир", не скри вълнението си д-р Милен Врабевски, председател на Фондация "Българска памет".

На въпрос на репортера на Actualno.com Милена Славкова кои са любимите места, за които се разказва в книгата, на Марио Мишев и Иван Кънчев, Марио отговори, че това са места, в които най-малко можеш да очакваш, че ще видиш нещо българско и уточни, че става дума за държави като Италия и Испания. Иван посочи паметникът на Патриарха на българската литература Иван Вазов в Кишкьорьош, Унгария, където Вазов е развивал активна преводаческа дейност. Иван Кънчев сподели, че друго любимо място, свързано с историческата ни памет, за него е Градината на българския народ в Израел.

На финала на пътешествието сред историята ни отвъд граница, авторите на книгата раздаваха автографи на търпеливата публика, чакаща на внушителна опашка до входа на клуба.


Ключови думи : обекти, българската, българския, част, места, книгата, издание, иван кънчев, вазов, авторите, памет, сподели, страниците, българска история, теодор борисов, светослав марков, марио мишев

Виж оригиналната статия в actualno.com