Юнкер: Мястото на България е в Шенген

 fakti.bg

На пресконференция с българския премиер Бойко Борисов след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство в зала 6 на НДК председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че "мястото на България е в Шенген".

"Не бих отстъпил от позицията, че мястото на България е в Шенген*. България изпълнява всички условия за Шенген. В това отношение има правителства, които засега блокират присъединяването въпреки реалността“, заяви Юнкер.

"Голямо удоволствие е за мен да бъда отново тук. Благодаря на Бойко Борисов и България за гостоприемството през последните два дни. Внимателно готвим този специален момент, тъй като това е първото председателство в България. Обичам тази страна, харесвам не само премиера. Обичам и кулинарните ви специалитети - луканка, шопска салата", сподели още председателят на ЕК след церемонията по подписването на най-голямото за България споразумение по плана "Юнкер".

"От огромно значение е обединението и със Западни Балкани, и с Турция. Искаме да се свържем с останалата част от Европа. В това отношение е важен и бюджета. Говорим за едно разумно увеличаване на капацитета на европейския бюджет. Доволни сме, че България обръща такова внимание на Западните балкани. Говорихме и за еврозоната. Говорих и с президентът. България е на добър път. Държавният дълг е много под 30%- най-ниският в ЕС. Тук е постигнат голям напредък. Ние създаваме пред присъеди...


Ключови думи : българия, мястото, юнкер, шенген

Виж оригиналната статия в fakti.bg