Израел обвини ЕС, че му се „изплюва в лицето“

 dariknews.bg
Израел обвини ЕС, че му се „изплюва в лицето“

Израел обвини Европейския съюз, че му се "изплюва в лицето", осъждайки предвиденото присъствие на постоянния представител на ЕС в страната на изложба за палестинците, предаде Франс прес.

 

Агенцията отбелязва, че този коментар е бил направен една седмица преди рядка среща на израелския премиер Бенямин Нетаняху и министрите на външните работи на страните от Европейския съюз. Неформалното заседание ще се проведе в Брюксел на 11 декември.

 

"Официалните представители на ЕС смятат, че за да докоснат сърцето на израелците, трябва да им се изплюят в лицето", каза говорителят на израелското министерство на външните работи Емануел Нахшон.

 

Повод за гневния му коментар стана обявеното присъствие в четвъртък на посланика на Европейския съюз в Израел на изложба на 50 портрета на палестинци, родени през 1967 г., когато Израел окупира палестинските територии. Експозицията е дело на израелската неправителствена организация "Бецелем", която документира нарушения на човешките права в окупираните територии и е "черна овца" за израелското правителство, най-дясното в историята на страната, отбелязва Франс прес.

 

Изложбата е по повод Международния ден за правата на човека, 10 декември.

 
Кабинетът на Нетаняху води яростна кампания срещу НПО като "Бецелем" - уважавани от голяма част от международната общност, но омаловажавани от израелската десница.


Ключови думи : израел, европейския съюз

Виж оригиналната статия в dariknews.bg