Израел също се готви да се оттегли от ЮНЕСКО

 investor.bg

Снимка: Ройтерс

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел се готви да се оттегли от ЮНЕСКО след "смелото и морално решение" на САЩ, което Вашингтон обяви по-рано днес, предаде Associated Press.

ЮНЕСКО се е превърнала в "театър на абсурда, защото вместо да съхранява историята, я изопачава", каза Нетаняху, цитиран от БТА. Той съобщи, че е наредил на израелската дипломация да подготви оттеглянето на Израел от организацията заедно с американците.

Днес САЩ обявиха, че напускат ЮНЕСКО заради според тях антиизраелските предубеждения на организацията и необходимостта тя сериозно да се реформира. Напускането ще влезе в сила на 31 декември 2018 г.

ЮНЕСКО е приела няколко резолюции срещу Израел, а през 2011 г. прие за свой член Палестина.

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че "крайната поляризация на ЮНЕСКО се е превърнала в хронично неудобство". Тя заяви, че решението на ЮНЕСКО да обяви за палестинска територия старата част на град Хеброн и Гробницата на патриарсите е поредната "безразсъдна постъпка", накарала САЩ да напуснат организацията.

Хейли спомена и "оставянето на сирийския диктатор Башар Асад в комисия на ЮНЕСКО за човешките права дори след кръвопролитното му смазване на мирни протести".

Още по темата

САЩ напускат ЮНЕСКО след година и половина


Постоянният представител на Израел в ООН Дани Данон определи оттеглянето на САЩ от ЮНЕСКО като "повратна точка". Сега ЮНЕСКО знае, че "нейните абсурдни и срамни резолюции срещу Израел имат последствия", заяви той.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш дълбоко съжалява за решението на САЩ да напуснат ЮНЕСКО, имайки предвид важната роля, която са играли в тази организация от момента на основаването й, заяви говорителят на ООН Фархан Хак, цитиран от ТАСС.

В същото време стана ясно, че изпълнителният съвет на ЮНЕСКО и днес не успя да избере кандидат за поста генерален директор на организацията, тъй като нито един от претендентите не получи необходимата за победа подкрепа, предаде ТАСС.

Утре ще има пети тур на гласуване. В него ще участват представителите на Франция и Египет, а този, който събере повече гласове, ще се състезава с кандидата на Катар.

На днешното гласуване бившият външен министър на Катар Хамад бин Абдулазиз ал Кауари е получил 22 гласа, египетската правозащитничка Мушира Хатаб - 18, а бившата френска министърка на културата Одре Азуле - също 18.

Ако и след петия тур няма ясен победител, изборът ще бъде направен чрез жребий.

Новият шеф на ЮНЕСКО ще бъде утвърден от Генералната конференция на организацията, която е през ноември.

По статията работи: Веселина Василева


Ключови думи : заяви, сащ, юнеско, израел, оон, организацията

Виж оригиналната статия в investor.bg