Как Макрон използва френската система, за да си осигури огромно мнозинство

 dnevnik.bg
Как Макрон използва френската система, за да си осигури огромно мнозинство

© Pool, ReutersЕманюел Макрон беше видимо подразнен на пресконференция през март, след първия тур на президентските избори. Той започна кампанията като състезател без особен шанс, но дотогава се беше утвърдил като фаворит. При участията му в сутрешни радиопредавания многократно го питаха дали би могъл да управлява без партия и парламентарно мнозинство.


След вота пред репортерите той заяви: "Трябва да ви кажа, че съм изумен как някои коментатори претендират или се надяват, че няма да успеем да получим мнозинство." След това обясни как досега френските президети са се изправяли срещу подобни съмнения. Вероятно имаше предвид уроците си по политическа история в "Сианс-По", където - подобно на поколения френски лидери - са му преподавани тънкостите на конституционната система на Петата република.


Режимът е създаден от героя от войната Шарл дьо Гол, обезпокоен, че парламентарните боричкания от времето преди световния конфликт, донякъде сочени от него за причина Франция да падне в ръцете на нацистка Германия, може да се повторят. Известна като "мажоритарен факт", системата се основава на елиминации в два тура за всички избори.
Макрон беше избран за президент чрез комбинация от силна подкрепа на първия тур и подкрепа от онези, които не искат победа на противника му, крайнодясната Марин льо Пен, на балотажа. Парламентарните избори често следват президентските, а ефектът на системата върху тях е, че блокира партиите в периферията на политическия спектър и дава на гласоподавателите стимул да гласуват за кандидатите на действащия държавен глава.


"От първия тур на президентските избори попаднахме под действието на неумолимия, неизбежен механизъм, който


би довел до триумф на избрания да победи Марин льо Пен"


отбеляза Жером Сент-Мари, анализатор от социологическата агенция PollingVox. Съперниците на Макрон не разбраха, че системата може да помогне на партия, създадена едва преди година, която никога досега не е предлагала кандидати на парламентарните избори и чийто 39-годишен лидер само допреди три години беше неизвестен на французите.


Друго действие на Макрон обаче изненада политическите експерти и в неделя вечерта му помогна да разшири мнозинството си до най-малко 350 от 577 места в долната камара, както сочеха прогнозните резултати. Частични официални данни показаха, че още когато оставаха 90 места за преброяване, той си беше осигурил мнозинство.


Като избра млад консервативен кмет за министър-председател, той подклади разделения и обезкуражи вече унижените "Републиканци". Това беше първият случай, в който президент избира премиер извън политическото си семейство, без това да е наложително. Ходът му беше в унисон с


уморените от социалистите френски гласоподаватели,


след като те бяха на власт през последните хаотични пет години. Това обезсили и аргумента, че Макрон е просто продължение на непопулярния президент социалист Франсоа Оланд, при когото той беше министър на икономиката между 2014 и 2016 г.


Същата тактика Макрон повтори и в другите си министерски назначения, като открадна водещи умерени фигури както от "Републиканците", така и от Социалистическата партия. Той също така избра партията му да не влезе в надпреварата за някои места, включително за спечеленото от бившия премиер от социалистите Манюел Валс, за което последният нямаше подкрепата на партията си. Това помогна и за разделенията в традиционните френски партии.


Анализатори обаче предупреждават Макрон, че не бива да попада в капан заради самоувереността си. Държавният глава вече е заявявал, че иска президентството му да е в стил "Юпитер" - върховния римски бог, който говори рядко, освен когато издава заповеди. Така например той отказа да отговори на журналистически въпрос за министър от кабинета му, обвинен в непотизъм.


"Ефектът на "кулата от слонова кост" винаги е бил опасност за обитателя на Елисейския дворец", каза политическият анализатор Тома Геноле от универсисета "Сианс-По". "Повечето досега са падали в капана."


Всичко, което трябва да знаете за:

Изборите във Франция (221)


Ключови думи : президент, партия, министър, места, избори, системата, мнозинство, френски, първия тур, президентските, парламентарните, макрон

Виж оригиналната статия в dnevnik.bg