Кърджали: Модерно осветление и безплатен интернет

 economynews.bg


В Кърджали поставят модерно улично осветление с безплатен интернет до края на 2018 година. Това обяви пред журналисти кметът на общината Хасан Азис. Той уточни, че всички носещи осветителните тела стълбове ще бъдат снабдени със SIM карти и в зоните, където са разположени, ще има свободен достъп до мрежата.

По думите на кмета ще бъде подменено уличното осветление на общо 50 улици на града, а източниците на финансиране на проекта са три, отбеляза кърджалийския градоначалник. Подмяната на осветлението на част от улиците ще бъде финансирано по проект на ОП "Региони в растеж" в размер на 1,2 милиона лева, друга част - със средства, отпуснати с постановление на Министерския съвет - 1,4 милиона лева с ДДС. "Общата сума, необходима за цялостното решаване на проблема с уличното осветление на областния град, е 5 млн. лв. Затова общината търси и допълнително финансиране. На първо място това е от местни приходи, на второ от фондове, подпомагащи енергийна ефективност, както и по европейски проекти", обясни Хасан Азис.

По думите му на 15 януари ще бъде обявена процедура за енергоспестяващо LED-осветление и избор на изпълнител. "Ако няма обжалване процедурата се очаква да приключи до края на февруари, след което общината има готовност да стартира първия етап от изпълнението на дейностите по проекта за подмяна на уличното осветление в Кърджали, каза още Хасан Азис./БТАКлючови думи : кърджали, общината, хасан азис, уличното осветление

Виж оригиналната статия в economynews.bg