Карлота - аристократичната вила на брега на Комо

 www.peika.bg

Вила Карлота е едно от онези места, които остават задълго в съзнанието, след като бъдат посетени.

Още по темата

Кампионе д'Италия – италиано-швейцарският град

15 ценни съвета при пътуване в Италия

10 от Великите градини на Италия

Тя се в полите на планините около италианското езеро Комо и е една забележително ясто, където природата и изкуството съжителстват в абсолютна хармония.

През 1760 г. богатата миланска фамилия Клеричи, които са известни със своите богатство и подчертан афинитет към изкуството, красотата и естетиката, започват изграждането на вилата. 

Имението бива продадено през 1801 г. от последният Клеричи на Жан Батиста Сомарива, който е известен за времето сиполитик, бизнесмен и меценат. Той превръща вилата в своеобразен храм на италианското изкуство от XVIII и XIX в.

В наши дни вила Карлота е музей, в който можете се помещават скулптури, мебели, декорации и архитектурни решения от края на XVIII в. и началото на XIX в. Добре запазени и поддържани са всички кътчета от вилата, така че да бъдат свидетелство на голямата страст на собственика към италианското изкуство.

В миналото край вилата имало голям парк, който впоследствие бил превърнат в прекрасна градина, което направило мястото още по-изящно. Тя е с големина от около 8 хка и привлича погледите на всички туристи със своето аристократично присъствие. В хармонично подредба в градината са събрани разнообразни видове цветя, храсти и вековни дървета. Геометричната схема, стълбите, терасите, статуите и фонтаните, от своя страна, придават още по-приказни щрихи към атмосферата на мястото.

Днес Карлота е известна не само с колекциите си от скулптури и изящни предмети, но и с цветния изглед на градината през пролетта. Затова за посещение препоръчваме месеците април и майм когато можете да видите на море от над 150 вида растения. Всичко това е в комбинация с гледката към езерото Комо, която се открива от почти всяка точка от вила Карлота.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!


Ключови думи : италия, италианското, вилата, комо, вила карлота

Виж оригиналната статия в www.peika.bg