КЕВР окончателно реши: Поскъпва водата в 14 области на страната

 dariknews.bg
КЕВР окончателно реши: Поскъпва водата в 14 области на страната

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди окончателно новите цени на водата в 14 области - София, Перник, Монтана, Враца, Пловдив, Смолян, Кърджали, Русе, Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол. Основната причина за поскъпването на услугата е необходимостта от инвестиции във ВиК мрежата, обясняват от регулатора.

Протест под прозорците на КЕВР заради цените на водата (СНИМКИ)

 

От Нова година водата в Шумен става 3 лева и 32 стотинки, във Враца - 3 лева и 9 стотинки, в Силистра става 3 лева и 29 стотинки. В Ямбол водата поскъпва от 2 лева и 31 стотинки до 2 лева и 78 стотинки. Новата цена там ще влезе в сила, когато бъде изградена пречиствателната станция в града, уточняват от комисията за енергийно и водно регулиране. 

Министър Нанков: Протестът пред КЕВР беше политизиран от БСП

 

От 1 януари хората в Бургас ще плащат 2 лева и 77 стотинки за кубик вода, а тези в Монтана 2 лева и 89 стотинки. В Пловдив цената на услугата става 2 лева и 20 стотинки, а във Варна 3 лева.

 

Цената на водата в София поскъпва с 9 на сто.

Водата в Бургас, Враца и Ямбол поскъпва драстично

 

Въпреки призивите да коригира решението си за цените на ВИК услугите, днес регулаторът не прие съществени промени, така че да коригира утвърдените в бизнес плановете на ВИК дружествата стойности на услугата по региони. 

Министър Нанков: С темата за цената на водата се спекулира

 

Очаква се цената на водата да расте и през следващите години. Възможно е понижение, само ако дружествата не изпълняват заложените инвестиции.


Ключови думи : става, бургас, цената, кевр, вик, лева, водата, услугата, враца, стотинки, поскъпва, ямбол

Виж оригиналната статия в dariknews.bg