Китайският внос с най-силен ръст от шест месеца

 investor.bg

Контейнерен терминал в Шанхай. Снимка: Ройтерс

Малко преди важния партиен конгрес в Пекин китайската външна търговия отчита добри резултати. Изчисленият в долари внос отчита ръст от 18,7 на сто спрямо същия период на предходната година до 169,6 млрд. долара, обявиха митническите служби в страната, цитирани от Ройтерс. Пазарните очаквания бяха по-скромни – за ръст от 13,5 на сто. Така септември е единадесетият пореден месец на растеж на вноса.

Износът, който се е увеличил с 8,1% в сравнение със септември предходната година, също се развива по-силно. През предходния месец нарастването на износа бе само от 5,5% - най-бавното повишение от февруари. Пазарите обаче очакваха увеличение с 8,8% за септември. 

Търговският излишък на Китай е спаднал рязко до 28,47 млрд. долара през септември от 2017 г. от 40,94 млрд. щатски долара през същия месец на предходната година и под пазарния консенсус от 39,50 млрд. щатски долара. Това е най-малкият търговски излишък от март насам, тъй като износът е по-малък от вноса, изчислявa Trading Economics.

Търговският излишък със САЩ, най-големия експортен пазар за Китай, се увеличава до 28,08 млрд. долара от 26,23 млрд. долара през август. 

Още по темата

Китайските валутни резерви се повишават за осми пореден месец през септември

Активността в сектора на услугите в Китай спадна до 21-месечно дъно


Преди Конгреса на Китайската комунистическа партия – ключова политическа среща, Народната република представи цяла поредица от положителни икономически данни. Международният валутен фонд (МВФ) също повиши през тази седмица прогнозата си за растежа на втората по големина икономика в света с 0,1 процентни пункта до 6,8%, което е втора корекция тази година. МВФ обаче предупреди в своя доклад, че Китай все още „изкупува“ по-високия от очакванията растеж чрез натрупването на дълг. Това може да доведе до „силен срив" в бъдеще, смятат експертите на организацията. МВФ призова Пекин да ограничи кредитирането.

В резултат на нарастващия дълг американската рейтингова агенция Standard & Poor's понижи през миналия месец кредитния рейтинг на страната с една стъпка до "А+". Продължителният силен ръст на кредитите в Китай е увеличил икономическите и финансовите рискове, пояснява агенцията. Наистина високият темп на ръста на кредитирането е подкрепил и икономическия растеж, но от това е пострадала финансовата стабилност, смятат експертите на агенцията. Пекин пък я обвини, че не разбира правилно икономиката на страната.

Партийният конгрес, който се провежда на всеки пет години, ще определи политическия курс на втората по големина икономика до 2022 г. и ще одобри ново поколение лидери във водещи органи на партията. Очаква се председателят на Комунистическата партия и президент Си Дзинпин да бъде преизбран за още пет години на длъжността му на едноседмичния конгрес, който започва следващата сряда. Президентът иска да разшири още повече и сега голямата си власт.

Икономическите наблюдатели се надяват, че партийният конгрес ще покаже и бъдещия икономически курс. През миналата година икономиката на Китай нарасна с едва 6,7% - най-бавния ръст за последните 26 години. За тази година правителството определи цел от "около 6,5% или, ако е възможно - повече".

По статията работи: Бойчо Попов


Ключови думи : страната, китай, млрд долара, мвф, септември, предходната година, растеж, ръст, силен, пекин, излишък, конгрес, долара през

Виж оригиналната статия в investor.bg