Кой стои зад атаките срещу петролни танкери в Оманския залив? (ОБЗОР)

 dariknews.bg
Кой стои зад атаките срещу петролни танкери в Оманския залив? (ОБЗОР)

Зад атаките срещу петролни танкери в Оманския залив стои държава, а не групировка. Това заяви пред журналисти министърът на външните работи и международното сътрудничество на Обединените арабски емирства шейх Абдула бин Зайед бин Султан Ал Нахаян, който е на официално посещение в страната ни. Това се доказва от начина, по който е организирана, извършената преди месец атака срещу четири петролни танкера в залива. Към момента обаче няма достатъчно доказателства да се посочи конкретна държава, отговорна за нападенията. Напрежението в региона и атаките в Оманския залив са заплаха за световното корабоплаване и за сигурността на доставките на енергоизточници. Международната общност трябва да се обедини и да предотврати ескалация на напрежението, посочи още външният министър на ОАЕ.

Американски флот потвърди за нападенията срещу танкери в Оманския залив

 

В рамките само на месец в Ормузкия проток, който свързва Оманския залив с Персийския бяха извършени две атаки срещу петролни танкери.

 

Миналия месец четири танкера - два на Саудитска Арабия, един емиратски и един норвежки бяха атакувани недалеч от бреговете на ОАЕ. Вчера бяха атакувани два плавателни съда, като екипажите им, наброяващи 44 души бяха евакуирани. Единият танкер е пътувал под флаг на Маршалските острови и е собственост на норвежка фирма, а другият – под флаг на Панама, собственост на японска компания. След инцидентите от вчера цените на петрола скочиха с 4,5%. Около 30 на сто от световния петрол се пренася през Ормузкия проток.

12 моряци от Русия са били на борда на плавателен съд, атакуван в Оманския залив

 

..


Ключови думи : държава, достатъчно, атаките, бин, оманския залив, срещу петролни танкери, срещу петролни

Виж оригиналната статия в dariknews.bgпоследни новини

Народен суверенитет

16 юли 2020 00:04:00 actualno.com
Народен суверенитет

Народният суверенитет е един политико-философски принцип, който от учението за естественото право мина в революционните конституции от края на XVIII в., след което бе възприет от повечето...