Коледният подарък на Ципрас: €1,4 милиарда излишък отива за гръцките семейства

 news.ibox.bg
Коледният подарък на Ципрас: €1,4 милиарда излишък отива за гръцките семейства

Законопроектът, който предвижда хората с ниски доходи в Гърция да получат помощи в края на годината, е бил внесен в парламента в южната ни съседка в понеделник, като депутатите трябва да гласуват промените в четвъртък, съобщава Kathimerini.

По думите на министър-председателят Алексис Ципрас 1,4 милиарда евро от излишъка в бюджета, събрани от основно от повишаването на данъците за хората със средни доходи в страната, ще бъдат насочени към гръцките домакинства с ниски доходи.

"720 милиона евро от т.нар. социални дивиденти ще бъдат изплатени под формата на еднократна финансова помощ на 3,4 милиона граждани. Други 315 милиона евро ще бъдат преведени на пенсионери, които са били принудени нелегално да плащат здравни осигуровки за периода между 2012 и 2016 година", посочват от медията.

Останалите 360 милиона евро ще бъдат дадени на държавната енергийна компания "Публична енергийна корпорация" с цел предотвратяване на допълнително повишаване на цените на електричеството.

За разлика от предлаганите от кабинета в Атина подобни плащания през миналата година, тези за 2017 година бяха одобрени от кредиторите на страната.


Ключови думи : милиона евро, доходи

Виж оригиналната статия в news.ibox.bg