Колко конкурентна е България - вижте детайлите, не само общата оценка

 dnevnik.bg
Колко конкурентна е България - вижте детайлите, не само общата оценка

© Associated PressБългария се изкачва с две места - от 51-во на 49-о - в годишната класация за конкурентоспособност на Световния икономически форум (WEF), обхващаща 141 държави. От базираната в Давос организация използват като критерии оценката за институциите, политиките, макроикономически показатели и фактори, определящи нивото на производителност.


В ЕС има и страни с по-слаба оценка - Румъния е на 51-во място, Гърция слиза с две позиции до 59-а, а Хърватия е на 63-о място. Всъщност България изглежда най-добре в района, защото е и пред Турция (61), Сърбия (72), Черна гора (73), Албания (81) и Северна Македония (82).


Но детайлното описание за българските показатели показва някои основни недостатъци.


Доклад на Световния икономически форумПо сигурност на България е отредено 81-о място в света, а по това доколко може да се разчита на полицията - 97-о. Състоянието с организираната престъпност също не изглежда оптимистично - 111-а позиция в класацията. Не са много силни позициите на страната и по инструментите за балансиране на властта: независимост на правораздаването (89), ефективност на правната рамка за обжалване на регулации (77) и свобода на медиите (89). По случаи на корупция страната заема 65-о място в света.


На 94-о място е поставена България по ефективност на правната рамка за уреждане на спорове, а защитата на имотни (105) и интелектуални (101) права ..


Ключови думи : българия, място, страната, света, изглежда, стабилност, поставена, оценката, wef

Виж оригиналната статия в dnevnik.bgпоследни новини

SpaceX не успя да стартира първия частен пилотиран полет

27 май 2020 23:21:00 dnevnik.bg
SpaceX не успя да стартира първия частен пилотиран полет

Активирайте видео канала на SpaceX, за да наблюдавате събитието на живо....