Корнелия Маринова: 24 май е тържество на словото, просветата и културата

 actualno.com
Корнелия Маринова: 24 май е тържество на словото, просветата и културата

Кметът на община Ловеч Корнелия Маринова отправи поздравителен адрес към своите съграждани и всички българи по случай утрешния ден - 24 май, на който почитаме празника на славянската писменост и култура и делото на светите братя Кирил и Методий. 

Ето какво гласи поздравът:

Уважаеми съграждани! Скъпи деца и колеги!

Всички сме убедени, че 24 май е най-красивият и обичан празник! Той е тържество на словото, на просветата и културата! Това е денят на славянската писменост.

Цяла България  чества създаването на глаголицата от братята Кирил и Методий, известни още като Солунските братя, които записват на глаголица превода на Библията.

Затова ги наричаме наши първоучители  - те са Светите братя Кирил и Методий, небесни покровители на нашия град. Двойно по-щастливи сме, защото в Ловеч два пъти в един месец се обръщаме към тяхното дело. На 11 май е църковният празник, който е и Ден на Ловеч. А на 24 май честваме официалния държавен празник.

В Ловеч сме особено горди, че музиката на вечния химн „Върви, народе възродени“, се ражда тук. Той прозвучава в една учителска стая в стария квартал „Вароша“, в тогавашното Петокласно мъжко училище ..


Ключови думи : ловеч, кметът, културата, град, кирил, празник, върви, братя, методий, корнелия маринова, просветата

Виж оригиналната статия в actualno.comпоследни новини

Арестуваха бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови

28 май 2020 20:43:00 actualno.com
Арестуваха бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови

Бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови са арестувани, съобщи bTV....