Костов: Провокаторите по темата Македония да намалят децибелите

 offnews.bg
Костов: Провокаторите по темата Македония да намалят децибелите

Българските провокатори по темата Македония да бъдат призовани да намалят децибелите. 

За това призовава бившият премиер (1997-2001) Иван Костов в позиция по темата Македония, публикувана в "Медиапул". През 1999 г. бе подписана Съвместната декларация между България и Македония, смятана за основа на дългоочаквания Договор за добросъседство между двете страни, който се очаква да бъде парафиран от Бойко Борисов и Зоран Заев на 2 август в Скопие. 

"Националният ни интерес е да имаме сигурни и благоденстващи съседи. Затова трябва да приветстваме и да сме готови да подкрепим амбициите на новата власт в Скопие за членство в евроатлантическите съюзи. Такава беше през 90-те принципната позиция на Гърция спрямо България", припомня Костов в позицията си. Той пише още, че "Сега България е с много силни позиции пред страните от Западните Балкани: с принципната си позиция през годините на разпадането на Югославия, като страна-член на НАТО и ЕС, с общата си история и култура с Македония, с авторитета си на вдъхновител и радетел на албанското възраждане. Ако има някакъв незначителен риск за нас, той е в тези анти-български нагласи, които могат да се изживеят с времето. Можем да бъдем само от полза. Затова страната ни следва да бъде включена постоянно в Берлинския процес за подкрепа на интеграцията на Западните Балкани в ЕС. Нека припомним тук, че войните в Косово, в Босна и Херцеговина, и конфликтът между албанци и македонци в 2001, бяха спрени, и Милошевич бе отстранен, с активното българско съдействие". 

Костов препоръчва още: "За да покажем зрялост и разбиране на проблемите, трябва да подкрепяме на първо място баланса с интересите на мнозинството. Това означава да настояваме то да получи своите гаранции; да се противопоставим на опитите от Тирана да диктува план на Македония; да сдържаме непремерените европейски отстъпки на албанското малцинство.". 

Втори по време за решаване е въпросът с името на Македония, тъй като "названието определя позициите, претенциите и мястото на страната на картата на Европа". По този въпрос интересът на България е "да имаме съгласувана политика със евроатлантическите ни съюзници и с гръцките власти.". 

Отношенията между Македония и България според бившия премиер са най-лесният за решаване казус, но и последният от трите, който трябва да бъде решен. Той препоръчва позицията на София да е сдържана. 


Ключови думи : българия, позиция, костов, темата македония

Виж оригиналната статия в offnews.bg