Кремъл обяви разговор Путин-Радев, София мълчи

 dnevnik.bg
Кремъл обяви разговор Путин-Радев, София мълчи

© ДневникПрезидентите на България и Русия Румен Радев и Владимир Путин са провели телефонен разговор днес по инициатива на българския държавен глава. Това информира пресслужбата на руския президент. Съобщението е от 20 часа българско време. От "Дондуков" 2 към момента не е оповестена информация за разговора.


В него е потвърден взаимния интерес от развитието на сътрудничеството между двете страни в различни сфери, включително енергетиката. Обсъдена е подготовката на съвместни мероприятия, свързани с отбелязването на важни годишнини като 25-годишнината от подписването на Договора за приятелски отношения и сътрудничество (4 август 2017 г.) и 140-годишнината от Освобождението на България, посочват от Кремъл.


Очаква се руският президент Владимир Путин да бъде на официално посещение в България именно около годишнината от Освобождението на България. Пръв за тази възможност заговори президентът от 2002 до 2012 г. Георги Първанов, който още през февруари посочи датата като подходяща настоящият държавен глава да покани Путин. Дни по-късно Румен Радев се срещна с посланика на Русия Анатолий Макаров и двамата обявиха активизиране на диалога София-Москва. Скоро след това Радев каза, че двамата с Путин ще бъдат патрони на тържествата за 140-тата годишнина от Освобождението.
В съобщението на руския държавен глава се казва още, че е договорено продължаване на контактите на различни нива.


Разминаването във времето на съобщения за подобни разговори не е необичайно в случаите, когато двете страни не са се уговорили да направят това едновременно в уречен час. Освен това всяка държава и институция сама определя на кои събития да придаде гласност.


Не един прецедент е имало и за разговорите на Барак Обама с Владимир Путин, като медии и анализатори внимателно следяха какво е съдържанието на съобщенията от Кремъл и Белия дом. Често те се разминаваха в акцентите и съдържанието и от комбинирането им се получаваше по-пълна картина.


Но разлика от часове за контакт с руския президент винаги привлича вниманието.


Ключови думи : българия, президент, руския, кремъл, владимир путин, освобождението, годишнината, радев, държавен глава

Виж оригиналната статия в dnevnik.bg