Лекари от Пирогов и ВМА спасиха 4-месечно момиченце с тумор

 dariknews.bg
Лекари от Пирогов и ВМА спасиха 4-месечно момиченце с тумор

4-месечно момиченце живее благодарение на детският хирург д-р Цветко Георгиев от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" и проф. Никола Владов от Военномедицинска академия (ВМА).

 

В първите дни на 2018-а лекарите извършиха резекция на черния дроб по повод голяма туморна формация, която обхваща едната половина на дроба и изпълва цялата коремна кухина. Образуванието, с размер на детска главичка, е открито случайно. Семейството веднага е насочено към лекар в София, който пък го препраща към д-р Цветко Георгиев от „Пирогов”.

Уникална за света операция спасила българин (ВИДЕО) 

В университетската спешна болница, известна с уникалните си детски клиники и отделения, веднага са извършени редица изследвания. Те показват, че туморът се развива прогресивно, довел е до анемично състояние и трябва да бъде отстранен възможно най-бързо.

 

Д-р Георгиев се свързва с проф. Никола Владов. Двамата обединяват усилия в името на живота и здравето на малката пациентка, а резултатът от добрата колаборация не закъснява. Седмица по-късно детето вече е изведено от детската реанимация.

Сега момиченцето е настанено в Отделението по хирургия на новородено и вродени аномалии на „Пирогов”, под наблюдението на д-р Цветко Георгиев и екипа му.


Ключови думи : цветко георгиев

Виж оригиналната статия в dariknews.bg