Леринските острови - кътче девственa природа край Кан (част 2)

 www.peika.bg

Леринските острови са пълната противоположност изпълените с туристи кътчета на Кан.

Още по темата

Леринските острови - кътче девственa природа край Кан (част 1)

Малката Венеция на Франция

Дисниленд – най-посещаваната атракция в Париж

По-малкият остров Св. Оноре пък принадлежи на абатството на Лерин, чийто монашески комплекс се намира на южния бряг на острова. Разходката там е истинско пътуване назад във времето, сред лозята и спокойния живот на монасите, които живеят там през цялата година. Твърди се, че са едни от най-добрите производители на вино, ликьори и зехтин в района.

Богатството на флората и изключителният климат допринасят за качеството на виното. В специален парцел се отглеждат 500 лози, от които всяка година се правят по 300 специални бутилки вино, а през октомври се разродават на търг и средствата се даряват за благотворителност.

Ликьорите, произвеждани повече от век от монасите, също са известни. Лерината се произвежда от 44 растения, накиснати в алкохол и правят около 9000 бутилки. Оглеждат и маслинови дръвчета, от които успяват да произведат 300-400 литра зехтин.

На острова местните препоръчват да се види черквата от манастирския комплекс, построена през 1874-1878 г. в нео-романски стил и манастирската кула.


Ключови думи : кан, леринските острови

Виж оригиналната статия в www.peika.bgпоследни новини

Специално обучени кучета проверяват пътниците на летищата в Дубай за COVID-19

13 август 2020 15:12:00 www.peika.bg

На летищата в Дубай са разположени специално обучени кучета, способни да подушат коронавирусните инфекции при пътниците. Още по темата Тази интерактивна карта ще...