Македонският президент с признание: Гоце Делчев е българин (ВИДЕО)

 dariknews.bg
Македонският президент с признание: Гоце Делчев е българин (ВИДЕО)

Гоце Делчев се е обявявал за българин и в същото време се е борил за самостоятелна македонска държава, твърди президентът на Македония Стево Пендаровски в ефира на предаването „360 Степени“, което е излъчено в четвъртък по скопския телевизионен канал „Алсат-М“.

Пендаровски казва, че това са два безспорни исторически факта и предлага това като компромисен подход към личността и работата на революционера, дефинирането на които доведе до напрежение във връзките София-Скопие през последните дни и заплашва да влоши отново отношенията между двете страни.

България и Македония се разбраха за античността

„И тук, може би, излизам извън моя мандат, защото през последните няколко седмици имах интензивна комуникация с хора, които разбират тази работа, защото съм сигурен, че постепенно тя се превръща в политически проблем. Твърдя, че това тепърва ще се превърне в политически проблем, ако подходът от българска страна продължава да бъде такъв. Така че, безспорната историческа истина е, за всички, които имат малко познания от този исторически период, че Гоце Делчев се е обявявал за българин. Но не е ли историческа истина, 1000%, че Гоце Делчев се бори за македонска държава? Автономията, независима държава и дори накрая оставя завещание костите му да почиват в независима Македония“, каза Пендаровски в интервюто.

Според него, „няма документ, който да казва, че Гоце Делчев се е бил за Велика България или за Санстефанска България, или изявление, в което той казва, или поне позиция, макар и преразказана от неговите съвременници, че Гоце Делчев се е борил за присъединяване на тогавашната провинция в ..


Ключови думи : българия, македония, държава, гоце делчев, казва, българин, пендаровски

Виж оригиналната статия в dariknews.bgпоследни новини

След дарението на Пеевски: Откриват парка на Црънча в деня на Съединението (ВИДЕО)

5 юли 2020 22:03:00 dariknews.bg
След дарението на Пеевски: Откриват парка на Црънча в деня на Съединението (ВИДЕО)

Новият парк на село Црънча се очаква да бъде открит на 6 септември за деня на Съединението на България, обяви кметът на Пазарджик Тодор Попов по NOVA. Проектът е финансиран с дарението от 700 000...