Мария Габриел: Новият ми ресор в ЕК е признание за България

 dariknews.bg
Мария Габриел: Новият ми ресор в ЕК е признание за България

Новият ми ресор в ЕК „Иновации и младеж“ е признание за България. Това каза българският еврокомисар Мария Габриел в изявление пред журналисти пред сградата на Европейската комисия в Брюксел, предаде Агенция „Фокус“.

Габриел поздрави председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за смелостта най-после да бъдат обединени под една шапка основни елементи на така наречения „златен триъгълник“: наука, бизнес и образование.

Мария Габриел е новият еврокомисар по иновациите и младежта в ЕК

„Много голяма и смела амбиция е в високо в дневния ред на ЕС да стоят иновациите и младите хора. Това е признание за България. За мен беше важно в новия ресор да бъдат голяма част от нещата, които сме успели да свършим по време на изминалия мандат в Сектор „Цифровизация“. Напомням, че суперкомпютрите, дигиталните иновационни хъбове, всичко свързано с киберсигурността се финансира от програмата „Хоризонт 2020“. Нейният наследник ще бъде и тя ще бъде под мое ръководство“, добави още тя. Габриел обясни още, че ще отговаря изцяло за финансирането и новия начин, по който ще функционира програмата „Европа“. „Бюджетът е 100 милиарда евро. Това е третото перо в европейския бюджет след „Земеделие“ и „Кохезионна политика“. И ще отговарям изцяло за новия план за действие за цифрова грамотност“, добави още българският еврокомисар.

„Ако Европа иска да се върне на цифровата карта, това минава през иновации и образование“, каза още Габриел и допълни, че само с иновации можем наистина да се борим за лидерство в областта.

„Това ще е сред моите приоритети: да прилагаме европейски решения за днешните предизвикателства, ..


Ключови думи : българия, новия, програмата, новият, европейски, иновации, ресор, еврокомисар, признание, мария габриел

Виж оригиналната статия в dariknews.bgпоследни новини

Бащата на Борис Джонсън по бизнес в Гърция, дава вилата си под наем

4 юли 2020 21:41:00 dariknews.bg
Бащата на Борис Джонсън по бизнес в Гърция, дава вилата си под наем

Бащата на британския премиер Борис Джонсън защити днес решението си да пътува до Гърция въпреки съветите на правителството британците да не ходят в чужбина, ако не е необходимо, в условията...