Мицотакис: Бюджетът на Гърция за 2020 г. ще отговаря на фискалните цели

 investor.bg
Мицотакис: Бюджетът на Гърция за 2020 г. ще отговаря на фискалните цели

Премиерът Кириакос Мицотакис очертава основните си политики по време на заседание на парламента в Атина. Снимка: Ройтерс

Гърция ще внесе бюджет за 2020 г. по-късно тази година, който ще отговаря напълно на договорените фискални цели с нейните кредитори, заяви новоизбраният премиер на страната Кириакос Мицотакис, цитиран от Ройтерс.

Мицотакис очерта основните си политики след убедителната победа на партията му на изборите на 7 юли и заяви пред гръцките депутати, че бюджетът няма да постави в опасност фискалните цели за 2019 и 2020 г.

Гърция излезе от спасителните програми, наблюдавани от кредиторите й, миналия август, но все още трябва да спазва фискалните цели, включително за първичен бюджетен излишък от 3,5% от брутния вътрешен продукт до 2022 г., който мнозина смятат за нереалистичен.

„В проектобюджета за 2020 г. фискалният баланс не е нарушен и целите за първичен излишък за 2019 и 2020 г., договорени от предходното правителство, не се оспорват“, каза Мицотакис.

Мицотакис, който заменя бившия премиер от левицата Алексис Ципрас, беше избран благодарение на обещанието да намали данъците и да ускори инвестициите, за да стимулира растежа в страната. Гърция загуби една четвърт от брутния си вътрешен продукт по време на дълговата криза, отбелязва Ройтерс.

Още по темата

Hellenic Petroleum прави преход от петролна към енергийна компания

..


Ключови думи : гърция, страната, заяви, ройтерс, излишък, мицотакис, фискалните цели

Виж оригиналната статия в investor.bgпоследни новини

Виртуално въстание в Facebook срещу Марк Зукърбърг

2 юни 2020 12:39:00 investor.bg

Служителите са недоволни от факта, че мениджърът отказва да предприеме действия срещу спорни изявления на американския президент Доналд Тръмп