Младите изглеждат обречени да са по-бедни от родителите си, твърди "Креди Суис"

 dnevnik.bg
Младите изглеждат обречени да са по-бедни от родителите си, твърдиМлади хора от поколението на т.нар. millenials е изправено пред предизвикателства, каквито не са срещали мнозина от предците им и само малцина от тях ще живеят по-добре от родителите си.


Родените между 1982 и 2000 година, т.е. хора, които днес са на възраст 17-35 години, са по-образовани от предишните поколения и повече от тях са с висше образование, но само специалистите в технологичния и финансовия сектор сред тях имат шанс да преодолеят проклятието, надвиснало над генерацията им. В развитите пазарни икономики техните родители и деди са заели повечето работни места и жилища, а младите са затиснати от студентски дългове, плащат цената за капиталовите загуби от кризата от 2008-2009 г., високата безработица, намалялата мобилност на трудовия пазар, затегнатия имотен пазар, поскъпващите жилища, растящото неравенство, ограничения достъп до пенсионни схеми.


В развиващите се държави положението е малко по-добро, но като цяло никой не би ги нарекъл "поколение късметлия".
Това сочи годишният доклад Global Wealth Report, публикуван във вторник от Credit Suisse Research Institute (CSRI) - анализаторски център към базираната в Швейцария банкова група "Креди Суис".


Авторите посочват, че младите нямат перспективите, на които са се радвали родените в периода 1949-1964г., но от друга като относително по-малка част от населението днес би трябвало да им е спестена конкуренцията за места в университети, компании и жилищно кредитиране.


В развитите страни групата на 30-39 години е най-задлъжняла (предимно заради разходи за образование и взимане на кредити за собствен дом), докато перспективите дори за висшистите са да получават заплати, колкото родителите си. Те ще трябва да поемат финансовото бреме за попълване на пенсионните фондове на родителите си и за собственото си социално осигуряване.


Мнозина от младите ще трябва и сами да се оправят в живота, тъй като прогнозите са, че не повече от половината от тях ще получат някакво наследство. И понеже половината ще наследи солидно благосъстояние, натрупано от родителите им, то материалното неравенство с другите 50% ще бъде доста ярко. Това поколение ще е с отчетливо по-дълбоко вътрешно разделение в срваннение с предходните, смятат в "Креди Суис".


Регистрираме също, казват авторите на доклада, че предприемчивостта на родените между 1980 и 2000 г. (измерена през броя на самонаетите) намалява в богатите страни от ОИСР през последните 17 години, макар че мнозина ги определяха като "поколението на предприемачите". В САЩ, например, едва 2% от тях са самонаети (срещу 8% от техните поколението на родители) и това е обща тенденция за цялото население, не само за младите (спад от 7.4% през 201г. на 6.5% през 2015г.).


Възможното обяснение за този спад е, че младите тепърва ще станат активни предприемачи, включително защото доскоро бизнес условията бяха трудни за започване на бизнес. Вероятно е също предприемчивите на възраст до 35 години да създават по няколко фирми едновременно, което по-малко от техните предци са правили.


Едно от явленията, привличащо ниманието е, че от поколението Millennials са и някои от известните милиардери като създателите на Google, Facebook, Twitter и други технологични компании. Ако през 2003г. е имало 21 милиардери под 40-годишна възраст в списъка на сп."Форбс" и 24 през 2010г., то през тази година броят им е скочил на 46. Но като група от всички милиардери, тежестта за тези 14 години им е намаляла от 5.8% на 2.8%.


Годишен темп на растеж/намаляване на богатството на домакинствата по света през последните години.


Кой контролира богатството на света


От една страна, 1% от най-богатите притежават 51% от богатството на всички домакинства по света. Ако се вземе за критерий това кой е милионер, то в абсолютни измерения се оказва, че 36 милиона милионери посвета контролират 46% от богатството на домакинствата.


От друга страна, 70% от цялото пълнолетно население, т.е. около 3.5 милиарда души, притежават активи и средства на стойност под 10 000 долара. Тази група е пълна предимно с млади хора и поколението на т.нар. millenials е изправено пред предизвикателства, каквито не са срещали мнозина от предците им.


Колко е богат светът през 2017г.


През последните 12 месеца богатството на света се увеличава с темпо, невиждано от 2012 г., благодарение на финансовите активи, но и на активи извън тях. Добавени са 16.7 трилиона долара до обща оценка от 280 трилиона долара, или ръст от 6.4%.


За този период по света са се появили нови 2.3 милиона доларови милионери, почти половината от които са в САЩ. Отчасти заради поскъпването с 3% на обменната стойност на еврото, нови 620 000 доларови милионери са се появили в основни страни от еврозоната като Германия, Франция, Италия и Испания.


Докладът Global Wealth Report посочва още, че в много малко страни се регистрира намаляване броя на милионерите и основно това е в държави с обезценили се валути като Великобритания (-34 000 души) и Япония (-300 000 души). За сметка на това в Австралия са се появили нови 200 000 милионери, а още толкова - в Китай и Индия, взети заедно.


Лидерът Полша


Полша се откроява като икономиката, в която има най-голям процентен растеж на богатството на домакинствата - увеличение от 18%, предизвикано основно от скок в цените на материалните активи. Следват Израел (16%) и Южна Африка (15%), но там причината е в обменния курс на националната валута спрямо долара. Като цяло Европа се представя добре с ръст от 6.4%, а четири страни попадат сред топ 10 по ръст на благосъстоянието в абсолютни измерения.


Десетилетие след избухването на глобалната финансова и икономическа криза, докладът отчита, че за изминалото време богатството на света се е увеличило с 27%, а доларовите милионери - с около 8.7 милиона души. Ако се запази същото темпо, към 2022 г. световното богатство ще достигне 341 трилиона долара. През 2016 г. ръстът е бил 3.9%, предшестван от две години на отстъпление от по 0.5%. Най-шокиращият срив през изминалото десетилетие е бил през 2008 г. (-12.6%).


САЩ остават недостижим лидер и са добавили 8.5 трилиона долара към богатството на домакинствата си. Това е увеличение от 10.1% за година, както и половината от цялостното увеличаване на богатството в света с 16.7 трлн. долара спрямо 2016 г.


Ключови думи : души, родителите, сащ, света, активи, възраст, техните, хора, страни, група, милиона, домакинствата, половината, през последните, ръст, младите, богатството, родените, трилиона долара, милиардери, милионери, появили, креди суис, поколението

Виж оригиналната статия в dnevnik.bg