Moody's: Катар е изхарчил 40 млрд. долара в подкрепа на икономиката си

 investor.bg

Снимка: Архив Ройтерс

Катар е бил принуден да похарчи близо 40 млрд. долара за подкрепа на икономиката си през първите два месеца на конфликта с четирите арабски страни - Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет. Такава оценка публикува днес международната рейтингова агенция Moody's, цитирана от световните агенции.

Доха е похарчила 38,5 млрд. долара за подкрепа на икономиката през първите два месеца, след като в началото на юни "арабският квартет" прекъсна дипломатическите отношения с Катар, съобщава Moody's.

Още по темата

Катарската криза навършва 100 дни без изгледи за решение

Цените на храните и транспорта в Катар са се повишили след дипломатическия разрив


Тази сума се равнява на около 23 процента от брутния вътрешен продукт на емирството и на близо 12 процента от финансовите му резерви.

Като цяло конфликтът, който вече продължава над три месеца, е оказал негативно влияние върху кредитните рейтинги и на шестте членки на Съвета за сътрудничество в Залива (ССЗ), като най-силно засегнати са Катар и Бахрейн.

Отрицателните последици за Катар са най-остри в търговията, туризма и банковия сектор, като страната е изправена пред големи икономически, финансови и социални разходи заради съответните ограничения върху пътуванията и търговията, отбелязва Moody's.

През юли агенцията понижи перспективата по рейтинга на Катар от "стабилна" до "негативна".

В ССЗ членуват Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн, Катар, Кувейт и Оман, който не се присъедини към бойкота.

Заради конфликта само през юни и юли от катарските банки към чужбина са били изнесени около 30 млрд. долара. В същото време в страната на практика не са постъпвали средства от съседните държави в Персийския залив.

Същевременно, ако тази година кризата продължи, Катар ще успее самостоятелно да покрива вътрешните си разходи, без да заема средства от международните финансови пазари, допълва Moody's.

/БТА/

По статията работи: Виктория Тошкова


Ключови думи : подкрепа, млрд долара, икономиката, месеца, катар, moody, бахрейн

Виж оригиналната статия в investor.bg