На пазара на имоти се виждат признаци на забавяне, коментира експерт

 investor.bg

гледано: 3   Още видео

0 гласа

През последните месеци има признаци на забавяне на пазара на недвижими имоти, но това се случва не по отношение на броя сделки. По-скоро се забавя растежа на цените. Това каза Александър Бочев от Националното сдружение Недвижими имоти в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Това е естествен процес и най-доброто състояние на пазара е, когато имаме равновесие между очакванията на купувачите и очакванията на продавачите на имоти, коментира Бочев. Според него пазарът навлиза в много добър цикъл на своето развитие.

Още по темата

България остава на 16-то място в света по ръст на цените на жилищата

Близо 8% ръст в строителството през юли на годишна база отчита НСИ


"2017 все още не е свършила, но ако трябва да я сравняваме с предходни години, не бих казал, че по отношение на имотния пазар се отличава по нищо от цялостната икономическа картина в България, а и в Европа и света", заяви експертът.

"Знаете, че икономиката се развива циклично - имаме цикли на спадове и такива на подем. В момента се намираме в един такъв етап на икономическия цикъл", допълни той.

Имотният пазар наистина се съживи през последните няколко години и това доведе до покачване на цените на имотите, каза гостът.

"Предпоставките са няколко, но основните са на първо място цените на имотите през 2014 достигнаха нива с около 40-50% по-ниски в сравнение с 2008", заяви Бочев. "Това ги направи достъпни за много повече хора и желани като покупка. На второ място - банките занижиха чувствително лихвите по депозитите. Не на последно място спадът на лихвите по кредитите осигури и по-достъпен финансов ресурс за покупка на имоти".

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Виктория Тошкова


Ключови думи : място, цените, пазара, имоти, бочев

Виж оригиналната статия в investor.bg