Над 60 хиляди работещи смениха пенсионния си фонд от началото на годината

 news.ibox.bg
Над 60 хиляди работещи смениха пенсионния си фонд от началото на годината

Първите няколко месеца на 2017 година се оказаха повече от положителни за някои от пенсионните фондове у нас. За сметка на тях обаче други отчетоха отлив на клиентите си за периода между месеците януари и март.

Данните на Комисията за финансов надзор (КФН) показват, че през разглежданото тримесечие общо 61 488 са били подадените заявления за промяна на участие и прехвърляне на средства от един пенсионен фонд в друг.

В сравнение с четвъртото тримесечие на предходната година броят е намалял с 2,11%. Най-голям е броят на клиентите на универсалните фондове - 47 627.

Общата сума на прехвърлените средства е 129 милиона лева, в т.ч. 115 милиона лева в универсалните фондове, 12 милиона лева в професионалните и 1 милиона лева в доброволните фондове.

Универсални пенсионни фондове

Тези фондове са задължителни за всички работещи в България, родени след 1959 година. Това е и причината при тях динамиката на осигурените лица да е по-осезаема от тази при останалите.

Изчисленията на КФН сочат, че за първите три месеца на 2017 година само един пенсионен фонд увеличава значително клиентите си - "ДСК-Родина". При него осигурените нарастват с над 10 000 души, а общият размер на партидите - с над 21 милиона лева.

Същевременно при всички останали дружества на пазара се наблюдава спад - както на осигурени, така и на размер на средствата. Като причина затова наблюдатели на пазара посочват агресивната политика на "ДСК-Родина" в привличането на нови клиенти. Така например при кандидатстване за кредит в банка "ДСК" служителите предлагат по-добри условия, ако кандидатът прехвърли пенсионния си фонд именно в "ДСК-Родина".

Доброволни пенсионни фондове

Най-голямо увеличение на осигурените лица в доброволните пенсионни фондове има в ДПФ "Съгласие". През първото тримесечие хората, прехвърлили си в него средстава, са 190, а общият размер на прехвърлените средства е над 430 хиляди лева. Ръст на осигурените лица в тази категория има само в още един фонд - "Пенсионно-осигурителен институт".

От друга страна най-сериозен отлив има при "Алианц България". Техните клиенти са намалели със 138 души, а общият размер на партидите - с над 411 хиляди лева.

Професионални пенсионни фондове

При тях клиенти на всички участници на пазара са се отказали от техните услуги в полза на една компания - "ДСК-Родина". Осигурените в този фонд лица са се увеличили с 899 души само за първите три месеца от годината, а партидите им са на сума, надхвърляща 2 милиона лева. Съвсем леко увеличение има и при "Алианц България".

От друга страна най-много са отказалите се от "ЦКБ-Сила" - 289 души, чиито вноски възлизат на 458 хиляди лева.


Ключови думи : души, българия, средства, милиона лева, месеца, пенсионни фондове, клиенти, клиентите, пазара, хиляди лева, първите, осигурените лица, тримесечие, партидите, дск родина, общият размер

Виж оригиналната статия в news.ibox.bg