Напрежението между Мадрид и Барселона ескалира

 investor.bg

Снимка: Архив Ройтерс

Напрежението между Мадрид и Барселона ескалира бързо през последните дни, след като правителството на испанския премиер Мариано Рахой се опита да изпълни обещанието си да попречи на референдума в Каталуния, пише британският в. Guardian, цитиран от БТА.

Снощи премиерът се обърна към каталунците по телевизията, призовавайки ги "да спрат веднъж завинаги ескалацията на радикализма и неподчинението".

Десетки хиляди жители на провинцията излязоха на улиците, след като вчера испанската Гражданска гвардия извърши обиски на офиси на регионалното правителство, арестува 14 високопоставени служители и конфискува 10 милиона бюлетини за референдума за независимост на провинцията.

Регионалният премиер Карлес Пучдемон сравни обиските с репресиите от времето на диктатурата на Франко, отбелязва в. "Гардиън". Пучдемон написа в Twitter: "Ние няма да приемем връщане към най-тъмните времена. Регионалното правителство подкрепя свободата и демокрацията".

Обиските показаха значително засилване на опитите на Мадрид да попречи на произвеждането на референдума. Същото показва и изказването на испанския външен министър Алфонсо Дастис, който обвини някои сепаратисти в използване на нацистки подход, за да сплашат каталунските кметове, противопоставящи се на отделянето от Испания, коментира британското издание.

Силовите мерки на правителството на Рахой само разпалиха каталунските сепаратисти. Напрежението достигна и до испанския парламент, където депутат от Републиканска левица на Каталуния каза на Рахой да си "държи мръсните ръце далеч от каталунските институции", преди да излезе от залата заедно с останалите депутати от партията си, пише британският вестник Independent.

Още по темата

Графика на деня: Колко важна е Каталуния за Испания?


С приближаването на датата на референдума в Мадрид се засилва натиска върху премиера Рахой, който ръководи правителство на малцинството, да обясни защо конфликтът около евентуалното отделяне на Каталуния е излязъл от контрол, отбелязва в. New York Times.

Неотдавнашните проучвания на общественото мнение показаха, че подкрепата за обявяването на независимост отслабва, но повечето хора от региона искат да получат правото да гласуват за бъдещето си.

Самата Каталуния е управлявана от нестабилна коалиция и нейното правителство понякога среща затруднения в запазването на единството си, докато следва пътя към едностранно обявяване на независимост от Мадрид, подчертава New York Times.

Вчера напрежението в Барселона нарасна рязко и започна институционален сблъсък между консервативното правителство на Рахой и сепаратисткото правителство на Пучдемон, който се очакваше след гласуването, обобщава френският в. Le Monde.

Ситуацията не спира да се влошава, откакто каталунското правителство обяви произвеждането на референдума. Рахой не вярваше, че Барселона ще има смелостта да организира референдум, забранен от Конституционния съд, и разчиташе, че местните лидери ще се подчинят. Освен това той беше убеден, че икономическото възстановяване ще демобилизира привържениците на каталунската независимост. Поради това той не се ангажира в политическа борба.

Рахой не се опита в нито един момент да разубеди каталунските избиратели, като им предложи друг политически проект. 

Вместо да впечатлят каталунските лидери обаче, вчерашните полицейски операции само подкрепиха аргументите на сепаратистите, които вече обвиняват Мадрид, че се противопоставя на легитимните им искания, коментира френското издание.

По статията работи: Миглена Иванова


Ключови думи : правителство, мадрид, барселона, каталуния, независимост, напрежението, референдума, рахой, испанския, пучдемон, каталунските

Виж оригиналната статия в investor.bg