Населените места със странни имена (част 1)

 www.peika.bg

Има някои населени места, които се превръщат в туристически дестинации единствено заради странните си имена.

Още по темата

Селата с най-интересни имена в България (част 1)

5 интересни сандвича от цял свят (част 2)

5 интересни сандвича от цял свят (част 1)Всъщност обаче  голяма част от тези наименования се дължат на лингвистичните различия между културите, освен в случаите, когато е направено с цел за умишлено привличане на вниманието. И понеже се изписват на латиница с фонетично сходство с реално съществуващи английски думи, те се превръщат в истински сензации. Ето някои от местата с най-забавни имена.

1. Фъкинг, Австрия

Градчето Фъкинг се намира на територията на община Тарсдорф в Западна Горна Австрия, на около 30 км от Залцбург и на около 5 км от границата с Германия. Според градските легенди то носи на свои управници – баварският благородник Фоко и лорд Адалпертус де Фукинг. Въпреки че днес има едва около 100 жители, градчето е доста оживено, защото интересът към него не стихва, дори напротив. 

Макар и част от немскоговоряща страна, Фъкинг е особено популярна дестинация сред англоговорящите туристи (от английски „fucking” e жаргонен израз за сексуален акт). Заради необичайното име на градчето, местните жители често се оказвали без обозначителна табела на входа му и ежегодно влагали  големи суми в закупуването на нови. От 2005 г. обаче, табелите са така монтирани, че да бъдат защитени от туристи, желаещи да си ги вземат като сувенир.

2. Кондом, Франция

Кондом може да е най-популярната английска дума за пезерватив, но за французите тя е име на населено място. Общината с необичайното име е част от департамент Жер в югозападна Франция и е част от т. нар. „Път на Сейнт Джеймс“ – един от трите най-големи поклоннически маршрути в страната. Кондом е перфектното място за крадците на табели, както и за любителите на селския живот. В градчето, известно най-вече заради името си, фермите са една от най-разпространените форми за ентусиастите, окито искат да пренощуват там.  

Районът обаче предлага и атрактивни забележителности като два средновековни замъка, внушителна градска катедрала и още близо 15 културно-исторически обекта. Ако посетите това местенце със звучн име, имайте предвид, че си заслужава да опитате известното местно бренди, както и да се насладите на международния музикален фестивал или да си направите и разходка с лодка по намиащата се в близост река.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!


Ключови думи : част, имена, интересни, градчето, кондом, фъкинг

Виж оригиналната статия в www.peika.bg