Необичайна санкция - ЕС забрани доставките на лодки за Либия

 actualno.com
Необичайна санкция - ЕС забрани доставките на лодки за Либия

ЕС наложи необичаен набор от ограничителни мерки срещу Либия - за забрана на доставката до страната на надуваеми лодки, както и на преносими извънбордови двигатели. Това се посочва в изявление от срещата на Съвета на ЕС на ниво външни министри. По този начин Брюксел се опитва да ограничи броя на лодките за хилядите мигранти, които пресичат Средиземно море.

"Съветът прие решение за забрана на предлагането в Либия на определени стоки, които биха могли да бъдат използвани за незаконно транспортиране на хора, включително надуваеми лодки и преносими двигатели," се казва в документа, цитиран от ТАСС.

От началото на тази година ЕС се опитва да води преговори с Либия за създаването на пълноправна брегова охрана на страната, която ще се занимава с контрола на мигрантския трафик през територията на Либия към ЕС. Тези преговори се провалят поради неспособността на правителството в Триполи да контролира ситуацията в страната и липсата на достатъчна подкрепа на въоръжени групи в страната.

Тази година потокът на мигранти към Европа нарасна изключително бързо. Техният основна маршрут преминава през територията на Либия и Средиземно море до Италия. Според Международната организация по миграцията, броят на пристигащите от началото на годината по този маршрут е превишил 95 000 души. В същото време повече от 2100 души са загинали или изчезнали при транспортирането.

Реклама


Ключови думи : страната, либия, лодки

Виж оригиналната статия в actualno.com