Неонацизмът на Тръмп и всичките му други имена

 actualno.com
Неонацизмът на Тръмп и всичките му други имена

Новата игра, която играят журналистите, явно се казва “с колко различни имена можем да наречем нацистите, преди всъщност да си признаем, че са нацисти”.

Реклама

В Шарлотсвил, Вирджиния, се състоя терористичен акт: по време на фашистки протест автомобил се вряза в група контрапротестиращи. Ситуацията наподобява тази в Берлин от миналата зима, когато камион се вряза в коледен базар, но докато тогава думи като “атентат” и “терорист” заляха читателите, сега атаката се нарича “сблъсък” или “трагедия”.

Една жена е загинала в резултат от “насилието от много страни”, както го нарича Тръмп в последния си пост в туитър. Ако атентаторът беше я черен, я мюсолманин, реториката със сигурност щеше да бъде различна. Президентът щеше да oсъди деянието, да бъде остър и критикуващ. Сега единственото, което има да отправи са “най-добри пожелания” към наранените по време на протестите. Сякаш са далечен познат, на когото пишеш картичка за рожден ден, или младоженци, на чиято сватба не си държал да бъдеш поканен. Нищо за нацистите с горящи факли по улиците. Ама картичката си я има.

Това отношение няма как да изненада когото и да било, или поне не би трябвало. Все пак, това са хора, разхождащи се със свастики и скандиращи нацистки лозунги (като един еволюирал Луковмарш?) и които не са нацисти, а “крайнодесни активисти”. Губернаторът на Вирджиния излиза със съобщение срещу тях - той все пак има гръбнак и ги нарича нацисти - и медиите публикуват новина за “алтернативната десница”. Откъде накъде?

Вижте продължението в Sofia Live


Ключови думи : нарича

Виж оригиналната статия в actualno.com