Ниагарският джаз фестивал: джаз навсякъде, джаз за всички

 JazzFM BG
Ниагарският джаз фестивал: джаз навсякъде, джаз за всички

Джаз в парковете, във винарни и малки фабрики за крафт бира, на кораб по реката, в ресторантите и кафенетата, в казиното, в културния център… Концерти, изложби, майсторски класове, работилници за всеки, с радост открил джаз музиката. Изявени състави и първи срещи с публиката на млади хора, устремили се към върховете.

Джаз навсякъде и за всички. Това е старинното градче Ниагара он дъ лейк по време на четирите дни на Ниагара джаз фестивал. Четвъртото издание на празника се проведе от 27 до 30 юли, за да покани още почитатели в приказния свят на тази музика. Ниагара он дъ лейк е малък град с красив старинен център и икономика в подем заради винопроизводството в този най-прочут с отглеждането на грозде канадски регион.

На няколко километра от него е много популярният град Ниагара фолс – улиците са пълни с туристи, но нямаш усещането, че не можеш да си пробиеш път – хилядите съзерцават Ниагарския водопад и се снимат с него, на фона на непрестанния тътен на спускащата се от ръба на скалата вода. Реката продължава още малко по течението, за да разтвори вече спокойните си води в езерото Онтарио, а отсреща са Съединените щати.

Археологически доказателства определят Ниагара он дъ лейк като столицата на Горна Канада – една от първите административни единици в изграждането на съвременна Канада – днес това е провинция Онтарио. Вече четвърта година там се провежда Ниагарският джаз фестивал, а Комитета по култура на Онтарио го определи за „най-добър нов фестивал“. С голямо желание го организират почитателите на джаза – Джулиет Дън и Питър Шиа, щедро го подкрепят местната, федералната и централната власт, а бизнесът все повече участва със своите ресурси, предоставяйки гостоприемство – това са десетки винарни, микропивоварни, ресторанти, кафенета, галерия. Интересът е толкова голям, че две от събитията – музикалният круиз и концертът във винарната Hare Wine Co, са разпродадени още към момента на отпечатване на програмата.

Джулиет Дън – организатор:

„Живей. Обичай. Джаз.“ – казвате всичко важно с мотото на фестивала.

Така е.

Какво може джазът да влее в живота и така да го обогати?

Докато вчера слушах един от нашите музиканти – Ейдриан Феруджа, който направи концерт в почит към Кийт Джарет – си мислех, че джазът съдържа в себе си много важни идеи – за импровизцацията, за свободата и за лекотата на живота. Не всеки може да си позволи да живее така, а джазът създава нагласата да се настроим към тях. Пея, но и наемам много джаз музиканти – харесва ми, че това са хора, които обичат своето занимание. Това е животът – прекрасен е! Бащата на един от нашите музиканти почина няколко дни преди концерта – и той помоли все пак да свири. Предложих му да не се ангажира, но отказа. Музиката е толкова силна, такъв отдушник! И още, както казва съпругът ми: свят без музика – това ще свят на война. Защото музиката въздейства толкова силно върху душата!

Толкова силно, че изправя публиката на крака – както се случи на концерта на Синамън Джоунс. Елементи на признанието за таланта й – сп. „Билборд“ я включи в списъка на изгряващите млади творци, а три години поред тя е определяна за „най-добра вокалистка на Сан Франциско“.

Синамън Джоунс – певица

Силата на джаза, духът на джаза – това е любовта. Джазът идва от душата и тази вечер точно това ви предложих – соул-джаз.

Призовахте публиката: „Изпълнете всеки ден със смисъл!“ Как джазът с всичко, което носи в себе си и с въздействието, което има върху хората, ни помага да направим това?

Музиката е универсална – ако погледнете към историята, ще видите, че само тя е събирала и е помагала за единството. Джазът е толкова разнообразен, че може да обедини под крилото си всички. Затова пея. Вярвам в думите на майка ми: „Каквото идва от сърцето, стига до сърцето.“ Когато пея, изливам сърцето си и се надявам тази енергия да достигне до вас и така на всички да ни бъде приятно. Усещането тази вечер не бе аз да съм на сцената, а вие – в залата: всички бяхме заедно и се забавлявахме!

Публиката слуша, ръкопляска, пя, накрая – танцува, в изпълнената до предел зала на винарната на Джон Хеър.

Джон Хеър – собственик на винарната Hare Wine Co:

Качественото вино върви с качествен джаз. В Ниагара он дъ лейк обичаме джаза, подкрепяме го и го насърчаваме.

Усещанията на публиката се усилват – докато хората слушат великолепна музика, отпиват от чашата превъзходно вино в много красива обстановка.

Точно така беше! Атмосферата бе забележителна! 170 души пяха и танцуваха – а това не се случва често на джаз концерти. Въздейства и обстановката – лозята наоколо, красивата винарна... Хората отпиваха от чашите с вино, слушаха джаз, прекарваха си страхотно времето – просто е чудесно!

Беше великолепно с музиката на Синамън Джоунс! Концерта й във винарната Hare Wine Co изслуша и кметът на Ниагара он дъ лейк Пат Дарте.

Пат Дарте – кмет на Ниагара он дъ лейк (той е единственият лорд-кмет със специални правомощия, предоставени му от кралицата)

Джаз фестивалът в Ниагара идва с тръпка, носи вълнение и привлича толкова много хора! Не можете да си представите колко силна е енергията му!

Какво означава това събитие за местната общност?

Голяма част от публиката на фестивала са хора, които за първи път идват тук. Те виждат колко е красиво градчето Ниагара он дъ лейк, затова знаем, че ще се завърнат. Така че влиянието на фестивала е двустранно – и икономическо, и културно. Всички обичат Ниагара он дъ лейк, всички обичат джаза, на всички им харесва тук. Видяхте вълнението в залата на хубавата винарна тук, видяхте как хората цяла вечер танцуваха. Невероятно!

Какво притежава Ниагара он дъ лейк, което фестивалът изявява и надгражда?

През последните 4 години джаз фестивалът обхваща все повече пространства и разкрива на посетителите красотата и очарованието на Ниагара он дъ лейк, културата, атмосферата... Организаторите представят събитията във все повече нови пространства – освен сцените в парка „Симко“, всички останали обекти се включват в програмата за първи път.

Какво особено много обичате в Ниагара он дъ лейк?

Отговорът на този въпрос е много лесен! От гледна точка на културно-историческото наследство, славата ни е с много дълбоки корени. Опазваме го, грижим се за него. Същевременно развихме нови пространства за култура и изкуство и отидохме много напред – видяхте тази вечер колко хубава беше атмосферата и тук, и в другите зали. Стигнахме до нови хоризонти!

Така, чрез съчетаване и обогатяване на преживяването, джазът достига и до нови публики, които откриват неговата прелест.

Джулиет Дън – организатор на Ниагарския джаз фестивал:

Силата на джаза е в неговата пъстрота – има за всекиго по нещо. А да преодолееш негативните нагласи към джаза е голямо предизвикателство. Има случаи, когато казваме на някого, че организираме джаз фестивал, и в отговор чуваме: „О, аз не харесвам джаз! Така съм си решил, това е.“, само защото веднъж е чул джаз и не му е харесало. Така че нашата идея е да изложим хората на въздействието на джаз музиката, за да ги приобщим към нея. Дори може отначало да не им казваме, че ще слушат джаз – нека първо да дойдат и тогава да научат новината. „Но това джаз ли е? На мен много ми харесва! Значи – харесвам джаз.“ Силата на джаза е в това, че всичката останала музика идва от него и от блуса. Той е първоизточникът.

Джазът не дистанцира със сложност, а привлича със страст.

Джон Девениш – водещ на вечерното предаване по Джаз ФМ в Торонто:

Канада е уникална страна със своето население, което идва от много разнообразни културни традиции. Всеки жители носи музиката на своите предшественици и това обогатява музикалната сцена. На това се опират организаторите на джаз концерти и фестивали. Ние приобщаваме – и да не го заявяваме ясно, интуитивно носим тази идея в себе си. И джазът е точно това – мнозина го възприемат като музика за ума, трудна за свирене и още по-трудна за разбиране – работа за познавачи. Но това просто не е така. Постъпете като с операта – насладете се на страстта, на музиката, на нейното въздействие върху сърцето ви. Пренесете това върху джаза – и ще откриете отговора на въпроса за неговата сплотяваща сила.

Джазът ни събира в общо преживяване, както подчертава бендлиддерът Джими Стол. Той изведе своя оркестър на основната сцена в централния парк „Симко“. И докато музикантите свиреха, публиката започна да танцува.

Джими Стол – бенлидер:

Джазът е свободно и творческо изразяване на нашите чувства. Мой приятел има като подпис на електронната си кореспонденция думите „Музиката е звукът на чувствата.“ Много точен израз, и точно това прави джазът. В толкова много жанрове трябва да изсвириш нотите точно както са написани и не се приемат никакви отклонения. В джаза можеш да подходиш творчески и да изсвириш това, което чувстваш. Тъжен или радостен – споделяш се с всички. Това е едно от най-големите достижения на джаза.

Той ни насърчава да творим и да се свързваме с чувствата си.

Да, точно така.

Гласовете на хората, свързани с Джаз фестивала в Нигара, можете да чуете чрез бутона „Аудио“. В началото на септември очаквайте самостоятелни интервюта с повечето от събеседниците от този репортаж.


Ключови думи : идва, път, фестивала, хората, себе, свят, канада, концерта, силата, музиката, вино, нашите, сърцето, неговата, джон, тази вечер, концерти, публиката, все повече, носи, фестивалът, видяхте, музиканти, пея, пространства, обичат, атмосферата, джаза, ниагара, онтарио, лейк, точно това, джаз фестивал, джазът, винарната hare wine, синамън джоунс, винарната hare, джулиет дън

Виж оригиналната статия в JazzFM BG