Нов раздор: Цачева се скара на парламента, скочи срещу патриотите

 big5.bg

Бившият председател на Народното събрание Цецка Цачева не е доволна от поведението на депутатите."Парламентът бламира проекта на правителството по отношение на подписаните сигнали до новия антикорупционен орган". Това призна пред БТВ вече правосъдният министър Цецка Цачева. Депутатите решиха всеки, подал информация за подкупни официални лица да може да носи съдебна отговорност, ако проверката приключи без заключение за престъпление.

Според много наблюдатели тази прокарана от „Обединени патриоти” мярка ще откаже повечето граждани от сезиране на антикорупционния орган. Цачева посочи, че продължава да подкрепя варианта на правителството, в който наказателна отговорност за подателите на сигнали няма.

„Това, което се случи в пленарната зала аз не го подкрепям, трябваше да остане вариантът, предложен от правителството", коментира Цачева. По думите ѝ след първоначалните искания за изцяло анонимни сигнали, сега се стига „в една друга крайност”. Тя отбеляза и че всеки, който има данни за престъпление може да подаде сигнал в прокуратурата. Това е поредното търкане между ГЕРБ и Обединените патриоти, след като лидерът на НФСБ Валери Симеонов миналата седмица заяви, че "не иска да вижда Бойко Методиев Борисов" заради спора с конфликта в Банско.

Припомняме ви, че подателите на сигнали за корупция няма да получават защита от съдебно преследване. Това беше гласувано във втория ден от окончателното разглеждане на текстовете на нов закон за борба с корупцията. Предложението на ДПС и Обединени патриоти не беше прието в комисията първоначално, но миналия петък мина в пленарната зала.


Ключови думи : правителството, цачева, сигнали

Виж оригиналната статия в big5.bg